Virasta erotettu pappi luotsaa kirkkovaltuustoa

0

Arpa ratkaisi Uudenkaupungin kirkkovaltuuston puheenjohtajan valinnan viime viikolla. Seurakunnasta pari vuotta sitten erotetun Vesa Kiertokarin valinta oli ainakin monille riviseurakuntalaisille yllättävä valinta.

Kalannissa pastorina toiminut Kiertokari erotettiin neljä vuotta sitten virastaan tuomiokapitulin päätöksellä, kun hän ei suostunut vihkimään eronneita eikä hyväksynyt avopareja kummeiksi.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajan tehtäviin eivät kuulu kirkolliset toimitukset, vaan hän johtaa hallintoa. Valtuusto päättää muun muassa seurakunnan toiminnasta ja taloudesta, virkojen perustamisesta ja rakennushankkeista.

Toki puheenjohtaja on myös mielipidevaikuttaja. Kuntavaaleissakin kristillisten listoilla ehdolla ollut Kiertokari tunnetaan naispappeuden vastustajana. Hän pitää homoseksuaalisuutta syntinä.

Ainakaan lähimenneisyydessä Uudenkaupungin kirkkovaltuusto ei ole äänestänyt puheenjohtajasta. Äänestys toteutettiin nyt suljettuna lippuäänestyksenä.

Puheenjohtajan valinnan on spekuloitu olevan paitsi henkilövaali myös alueellinen vaali, jossa Kalannin, Lokalahden ja Pyhämaan edustajat ovat lyöttäytyneet yhteen.

Äänestäminen kuuluu demokratiaan. Toisaalta näin täpärä äänestystulos ja arvalla ratkaiseminen saattavat jäädä kaivelemaan vaalissa hävinneitä valtuutettuja.

Sekä Kiertokari että hänen vastaehdokkaansa Heikki Wala olivat seurakuntavaaleissa äänestäjien suosikkeja: Wala keräsi eniten ääniä, Kiertokari oli kolmannella sijalla.

Lähes 80 prosenttia äänioikeutetuista ei käynyt uurnilla lainkaan. Muutoksen tuulet puhaltavat tästä huolimatta, sillä melkein 40 prosenttia viime vaaleissa valituista valtuutetuista on uusia.