Hiihto pitää pintansa

0

ristoSiitä on pian 14 vuotta, kun suomalainen maastohiihto kuoli. Tai niin ainakin piti tapahtua.

Mustilla lakanoilla peitetyt sponsoritaulut ja Paavo M. Petäjän sorahteleva ärrä jäivät koomisina yksityiskohtina elämään muuten niin synkkien tapahtumien jälkeen. Kuusi maamme eturivin maastohiihtäjää oli jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

Tuolloin kyseltiin, miten laji voisi ikinä nousta tästä häpeästä. Seuraavana talvena Suomi jäi ilman maastohiihtomitalia olympialaisissa – ensimmäisen kerran sitten vuoden 1928. Myös vuoden 2003 MM-kisoista palattiin ilman hiihtomitalia ja kaiken täydensi Kaisa Variksen jääminen kiinni EPO:n käytöstä.

Nyt eletään vuotta 2015 ja suomalainen hiihto voi kohtuullisen hyvin. Tulevista MM-kisoista ei ole luvassa mitalisadetta, mutta vuoden takaisten olympialaisten kolme hiihtomitalia lämmittävät edelleen.

Sotshin kisoja seurasi parhaimmillaan lähes 1,8 miljoonaan katsojaa. Toki tuota lukemaa selittää osaltaan miesten jääkiekko-ottelut, mutta myös hiihtolähetykset saivat toista miljoonaan suomalaista television ääreen.

2000-luvulla urheilu on karannut yhä enemmän maksukanaville. Joku voisi sanoa, että ilmaiskanaville jäi vain jämät, mutta suuri yleisö on toista mieltä. Esimerkiksi viime viikonlopun hiihdon SM-kisoja seurasi rapiat puoli miljoonaa katselijaa. Eihän sillä Salatuille elämille pärjätä, mutta lukema kuitenkin todistaa, että jopa kansallisen tason hiihto kiinnostaa. Tätä puoltaa myös marraskuussa hiihdetty Suomen cupin osakilpailu, jota seurasi televisiosta 333 000 katsojaa. Lähetyksen katsojaosuus oli Finnpanelin mukaan peräti 46 prosenttia kaikista katsojista.

Tässä vaiheessa joku tietysti kysyy, että kuka ylipäätään enää katsoo televisiota. Kaikkihan on nykyisin helposti saatavilla netistä, eikä perinteisiä tv-lähetyksiä enää seurata. Väärin.

Television katseleminen on liki tuplaantunut 1990-luvulta. Keskimäärin suomalainen viihtyy television ääressä kolmisen tuntia päivässä, seuraten urheilua ja viihdettä sekä uutisia. Edes tallentavat digiboksit tai erilaiset netti-tv-lähetykset eivät ole mullistaneet katselutottumuksia. Yle Uutisten artikkelin mukaan suuri yleisö haluaa edelleen katsoa suoraa lähetystä.

Perinteet siis pitävät ja tämä pätee kaikin tavoin maastohiihtoon. Pärjää suomalainen tai ei ja oli taso mikä hyvänsä, hiihtoa katsotaan televisiosta.

Ilahduttavaa on myös, että laji on harrastuksena palannut suosioon. Nykyisin ladulle suuntaavat jopa ne samat 30–40-vuotiaat miehet ja naiset, jotka vielä koulussa julistivat suureen ääneen inhoavansa sivakoimista.

Risto-Matti Kärki
toimittaja