Lääkäriajoista on pulaa Uudessakaupungissa

0

Uudenkaupungin terveyskeskuksessa on hankala tilanne, joka heijastuu kaupunkilaisten arkeen. Lääkäreille ei ole potilasaikoja, sillä lääkäreitä on liian vähän ja lisäksi parhaillaan pyörivät lomat lisäävät vajausta. Ei-kiireellistä hoitoa tarvitseville uusikaupunkilaisille terveyskeskuksessa on tarjota vapaita lääkäriaikoja aikaisintaan viikolla 12 eli vajaan kuukauden päästä. Vapaita aikoja on tarjota yhteistoiminta-alueella vain Kustavissa ja nekin ajat löytyvät vasta maaliskuulta.

Hoitoon pääsystä säädetään terveydenhuoltolaissa. Kiireetöntä hoitoa tarjotaan kunnan asukkaille terveyskeskuksissa. Hoitoon pääsylle on taattu tietyt määräajat. Jos terveyskeskus tai sairaala ei voi tarjota hoitoa säädetyssä ajassa, niiden on hankittava se muualta. Arkisin terveyskeskuksen aukiolo-aikana sinne on saatava välittömästi puhelinyhteys tai sinne on voitava mennä käymään.

Hoitoon on terveyskeskuksessa päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Suun terveydenhuollossa tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella potilaan terveydentilan vaarantumatta.

Uudenkaupungin pääterveysasemalla palvelee soittopyyntöautomaatti. Se laajenee maaliskuun alusta muihin yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksiin lukuunottamatta Pyhärantaa. Myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen ajanvaraukset siirtyvät ajanvarausautomaattiin. Automaatti helpottaa asukkaiden yhteydenottoa terveyskeskukseen, sillä pienissä kunnissa henkilöstömäärä on rajallinen.

Uudessakaupungissa ja Kalannissa ajanvarausautomaattiin voi päivän aikana tulla sadasta kahteensataan puhelua.