Liukastelu tulee kalliiksi kaikille

0

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on tänä talvena ollut hoidettavana ennätysmäärä liukastelijoita. Kaatumisia on tapahtunut myös Uudessakaupungissa runsaasti siitäkin huolimatta, että täällä katuja ja pyöräteitä on hiekoitettu jo nyt enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Loukkaantumisia sattuu kaikenikäisille, ei ainoastaan ikäihmisille. Liikkuminen jäisillä ja muhkuraisilla teillä on vaarallista. Vaikka olisi kuinka varovainen, kaatuminen voi yllättää ikävästi.

Vanhempi väki osaa varautua talvisille kävelylenkeille asianmukaisilla kengillä, mutta nuoriso käyttää nykyään kesät talvet tennareita. Työterveyslaitoksen mukaan yksi kaatumistapaturma maksaa keskimäärin 6000 euroa. Kun tähän lasketaan vielä sairauspoissaoloista aiheutuvat kulut, summa nousee entisestään.

Säihin ei voi vaikuttaa, mutta liukkauteen voi varautua. Kaupungin tehtävänä on huolehtia kevyen liikenteen väylien hiekoituksesta ja ajoteiden auraamisesta, mutta laki velvoittaa myös kiinteistön omistajia huolehtimaan alueensa turvallisuudesta. Tänä vuonna homma on ollut erityisen haasteellista, kun sääolot ovat vaihdelleet rajusti.

Tielläkulkijat eivät voi vierittää vastuuta liukastumisista pelkästään muille, vaan myös itse voi vaikuttaa liukkauden torjuntaan. Nykyään kenkiin on saatavilla erilaisia liukuesteitä. Jos jalka lipeää varovaisuudesta huolimatta liukkaalla kadulla, kaatumisen tapa vaikuttaa seurauksiin.

Kaatumisesta ja kropan hallinnasta järjestetään nykyään jopa erityisiä kursseja.  Vakavilta vammoilta voi välttyä, kun kaatuu mahdollisimman rentona eikä käsi edellä.