Maailman suurin konttialus teki onnistuneen neitsytmatkan

0

Etelä-Korean Hundai Heavy Industries telakka luovutti viime marraskuussa China Shipping Container Lines’ille ensimmäisen aluksen viiden jättimäisen konttilaivan sarjasta. Neljän sisarlaivan odotetaan valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä. Tehokasta osaamista!

CSCL Globeksi ristitty laiva on maailman suurin konttialus mitoillaan pituus 400 m, leveys 60 m. syväys 16 m, dwt 184 000 tonnia ja lastauskyky 19 100 TEU (20 jalan konttiyksikkö).  Laiva joutui keräämään lastin 3.12.2014 alkaneelle neitsytmatkalleen viidestä kiinalaisesta satamasta, Malesian Port Klangista ja Singaporesta. 16 solmun säästövauhtia ajanut Globe tuli Suezin kanavan kautta ja saapui Englannin Felixstoween 7.1. Laivan muut purkaussatamat olivat Rotterdam, Hampuri ja Belgian Zeebrugge, josta laiva meni takaisin Rotterdamiin hakemaan lastia Kauko-Itään, lähtö paluumatkalle 19.1.

Vain muutama satama Euroopassa ja maailmalla kykenee vastaanottamaan Globen kokoisen konttilaivan ja purkamaan/lastaamaan sen tehokkaasti. Miksi näin isoja laivoja sitten rakennetaan? Viemällä suuremman kertalastin, laiva voi ajaa hitaammalla vauhdilla ja vähentää näin polttoaineen kulutusta. Jättilaivan miehistöä ei tarvitse lisätä, jolloin miehistökustannus/lastikontti vähenee.

Haittapuoliakin on useita. On vähän satamia, jonne jättialus voi paeta hätätilanteessa purkamaan lastiaan. Riittävän tehokkaita pelastushinaajia on vain muutamia. On lähes mahdotonta sammuttaa jättilastin sisäistä tulipaloa, jonne ei ole minkäänlaista kulkuväylää. Esim. konttialus Flaminian (6750 TEU) lastin sytyttyä palamaan heinäkuussa 2012 keskellä Atlanttia se pääsi hätäsatamaan Wihelmshaveniin syyskuussa, jossa viimeiset kontit sammutettiin vasta joulukuun lopulla.

Haveritapauksessa pelastustyö maksaa huikeasti. Flaminian haverissa laivan ja lastin vakuutusarvo 130 milj. dollaria hupeni pelastuspalkkioon, ja keskeneräisessä oikeuskäsittelyssä esitettiin mm. kaksi 100 milj. dollarin korvausvaadetta. Australian rannikolla matalikolle ajaneesta konttialus Renasta (3351 TEU) vuotaneen 200 tonnin polttoöljymäärän siivous rannoilta ja lastin pelastustyöt ovat tähän mennessä maksaneet 425 milj. dollaria. Vastaavat haverikulut jättilaivalla ovat moninkertaiset, ja vastaavasti vakuutusmaksut.

Onneksi jättilaivat eivät pääse Itämerelle, jonka estää Tanskan salmien 15 metrin kulkusyvyys.

Jaakko Varimaa
merikapteeni