Pesäpallomiehen keksinnöllä on edelleen tilausta

0

Ensimmäistä hiihtolomaa vietettiin Suomen kouluissa vuonna 1933. Idean keksi pesäpallon isä Lauri ”Tahko” Pihkala. Ajatus ei saanut alussa osakseen varauksetonta kannatusta, mutta jäi vastustuksesta huolimatta osaksi suomalaista lukuvuotta. Onneksi, sillä Pihkalan keksinnöllä on edelleen tilausta.

Hiihtoloman alkuperäinen tarkoitus oli antaa lapsille mahdollisuus kerätä voimia tuleviin koulukoitoksiin keväisillä hangilla ja raittiissa ulkoilmassa hiihdellen.

Ilmasto on muuttunut leudommaksi, ja hiihtäminen hankaloitunut, mutta perusajatus liikunnallisesta lomasta on nyt tarpeellisempi kuin koskaan. Koululaisten kunto on heikentynyt, vaikka monet lapset ovatkin mukana seuratoiminnassa. Ongelmana on erityisesti arkiliikunnan puute.

Erilaiset sisäliikuntalajit ovat lasten suosiossa, mutta ulkoilu jää vähemmälle. Vähälumiset talvet ovat verottaneet nuorten hiihtotaitoja, mutta ilman suksiakin voi nauttia talvisista maisemista. Lomalla kannattaa lähteä ulos kavereiden tai perheen kanssa.

Liikunnan ilo syntyy pulkkamäessä tai luisteluradalla. Talvinen kävelyretki lähikulmilla on helposti toteutettavissa eikä vaadi sen enempää euroja kuin suuria järjestelyjäkään.

Parhaillaan vietettävälle lomaviikolle on toivottavasti luvassa vielä aurinkoisia ulkoilupäiviä. Tietokoneen, pelit ja kännykän voi hetkeksi sulkea, ja kokeilla millaisia elämyksiä luonnossa on tarjolla – kunhan muistaa välttää heikkoja jäitä. Jäällä käveleminen on näillä keleillä extreme-laji, joka kannattaa jättää suosiolla kokeilematta.