Ruotsi-Suomi-maaottelu kyllä, mutta ei yhteisrintamaa

0

Ruotsin ja Suomen välisillä yleisurheilumaaotteluilla on pitkät perinteet. Voittoja on tullut molemmille osapuolille. Suomalainen osapuoli puhuu usein Ruotsintappajista. Henki on kova. Samaa maaotteluhenkeä on myös jääkiekossa ja salibandyssä.

Ruotsi ja ruotsalaiset ovat viimeksi sotineet yli 200 vuotta sitten. Nykyisellä Ruotsilla ei ole tuoreempia sotakokemuksia. Viime vuosisadan Ruotsi oli puolueeton ja siihen samaan Ruotsi pyrkii nytkin. Tämä tuli selkeästi esille tammikuisella Sälenin turvallisuusviikonlopulla.

Ruotsin ja Suomen puolustusministereillä on maiden yhteistyöstä omat näkemyksensä. Monenlaista rauhan ajan yhteistyötä ja yhteisharjoituksia tavoitellaan.

Onkohan tässä kyse vähän samanlaisesta asiasta kuin miesten ja naisten välisissä suhteissa on? Seurustelu ja siihen liittyvät intiimitkin asiat hyväksytään, mutta avioliittoa ei suunnitella eikä hyväksytä. Riiustelu on mukavaa ja molemmat saavat siitä jotakin. Se riittää.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 19.1.2015 kirjoitettiin otsikolla ”Puolustusyhteistyö on vaikea laji”. Pääkirjoitustoimittaja oli tekstissään löytänyt juuri sen mitä oli otsikkoon kirjoittanut. Yhteistyö ei ole mutkatonta. Sekin tuli esiin, että Ruotsilla ja Suomella ovat erilaiset painoarvot yhteistyölle. Tiistain 20.1. uutiset kertoivat asioiden oikeastaan olevan vieläkin vaikeammassa jamassa.

Molemmissa maissa on myös lainsäädännöllisiä puutteita, jotka estävät yhteistyön syventämisen. Ruotsilla on heikko demarihallitus ja Suomessa ei ainakaan vielä helmikuussa voida ollenkaan sanoa millainen hallitus meillä on huhtikuun vaalien jälkeen.

Kun tähän lisätään Euroopan tilannetta mutkistava Ukrainan kriisi, Venäjän toimet ja Naton sekä Yhdysvaltojen hankkeet niin päättäjillä riittää ongelmia sekä Ruotsissa että Suomessa. Ruotsin ja Suomen yhteinen turvallisuuspoliittinen maajoukkue on vielä kovin kaukana toteutumisestaan.

Nelisen vuotta sitten mm. kenraali Gustav Hägglund visioi sellaista pohjoismaista ratkaisumallia, että Ruotsi ja Suomi ovat yhteistyössä. Ruotsilla olisi päävastuu ilma- ja meripuolustuksesta. Suomelle jäisi vastuu maavoimista ja myös itärajan puolustuksesta. Neljä vuotta on kulunut ja Krim on vallattu sekä Ukrainaan on saatu kriisi. Täällä Pohjolassa ei ole päästy ollenkaan aikaisempaa pidemmälle.

Diskuteeraaminen jatkuu.

Lauri Väättänen
Vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä.