Sanomalehti on oiva opetusväline

0

Mikä on päivän sanomalehden paras uutinen? Mistä jutusta jäit hyvälle mielelle? Ärsyttikö joku kirjoitus? Innostuitko keskustelemaan jostain tarinasta läheisesi kanssa? Koskettiko joku juttu tunteitasi?
Tällä viikolla kouluissa vietetään sanomalehtiviikkoa. Sanomalehtiviikon ajaksi sivustolle on listattu lähes sata verkko- tai näköislehtensä avaavaa sanomalehteä. Myös Uudenkaupungin Sanomat on mukana kampanjassa.
Kouluissa on mahdollisuus tutustua verkko- ja digilehtiin ja lukea myös itselle entuudestaan vieraita lehtiä.
Sanomalehtiviikkoa vietetään jo 20. kerran. Vuonna 1995 digilehdistä vasta puhuttiin, mutta ne eivät kuuluneet vielä ihmisten arkeen.  Maan kolmanneksi vanhinta suomenkielistä lehteä, 125-vuotiasta Uudenkaupungin Sanomia, voi lukea nykyään niin paperilta, tietokoneelta kuin kännykästä ja tabletistakin.
Tuoreen tutkimuksen mukaan printtilehti on, ehkä hieman yllättäen, edelleen koululaisten suosikki. Toki kouluissa luetaan myös verkkolehtiä.
Julkaistutapa ei ole sanomalehdessä olennaisin asia, vaan sisältö. Paikalliset, lähellä tapahtuvat asiat, ihmiset ja ilmiöt kiinnostavat lukijoita.
Sanomalehtien Liiton kyselyyn vastanneista opettajista yli 80 prosenttia kokee sanomalehden hyödyntämisen tärkeäksi. Lähes kaikki opettajat aikovat käyttää sanomalehteä opetuksessaan myös tulevaisuudessa.
Kriittisen lukutaidon opettaminen on entistä tärkeämpää, kun uusia mediakanavia putkahtaa lasten ja nuorten elämänpiiriin. Sanomalehden parissa vietetty aika ei mene koululaiselta hukkaan: sanomalehtien lukijat ovat tutkitusti parhaita paitsi äidinkielessä myös matematiikassa, luonnontieteessä ja ongelmanratkaisussa.