Senioripaastolla

0

maija Vietin taannoin viikon seniorikansalaisen asuinkumppanina. Olen sitä mieltä, että talossa eletään talon tavoilla, joten arki sujui ikäihmisen päivärytmin mukaisesti.

Aamulla heräsimme viimeistään kello kahdeksan. Aamutoimien jälkeen pari kuppia kahvia ja leipää sekä kiireetöntä lehden lukua. Yhteisiä pohdintoja päivän uutisista, tarjouksista ja tulevan illan tv-ohjelmista.

Aamupalan jälkeen oli aika tehdä päivän ”pakolliset” työt. Piipahdettiin lähikaupassa, siivottiin, silitettiin pyykkejä tai käytiin kaupungilla hoitamassa asioita. Puolilta päivin nautittiin kevyt ateria. Iltapäivällä oli sitten aikaa lueskella kirjoja, käydä kävelyllä ja ottaa pikku torkutkin. Kävelyretket eivät suinkaan olleet mitään aktiivisuusmittarin kanssa kiiruhtamista, vaan verkkaista vaeltelua. Oli aikaa pysähdellä katsomaan maisemia, kuulostella kevään tuloa ja vaihtaa kuulumiset tutun vastaantulijan kanssa.

Päivän pääateria valmistettiin itse, keitettiin perunat ja paistettiin kalat tai pyöräytettiin lihapullat. Lautaselle myös vihanneksia tai ainakin jälkiruuaksi hedelmiä.

Illalla televisiosta katsottiin vain ne ohjelmat, jotka todella kiinnostivat. Jos tv-tarjonta ei miellyttänyt, pysyi toosa kiinni. Samoin tietokone. Koneella käytiin vain maksamassa laskut ja varaamassa bussiliput. Kännykkäkin oli esillä vain puheluita varten. Illan ratoksi pelattiin pari erää korttia, jos jaksettiin. Puheltiin ja muisteltiin tai oltiin vain hiljaa ja luettiin omia kirjoja. Yöpuulle kukin vetäytyi viimeistään kello yksitoista.

Kun viikko oli ohi, olin nukkunut enemmän kuin vuosiin. Juonut kahvia vain murto-osan normiviikkoon verrattuna. Syönyt säännöllisen ateriarytmin mukaan ja elänyt muutenkin rauhaiseloa ilman nettiajan ärsyketulvaa. Ja tunsin oloni paremmaksi kuin aikoihin. Viikko teki hyvää niin sielulle kuin ruumiille.

Parhaillaan katolisessa maailmassa vietetään pääsiäistä edeltävää paaston aikaa. Vaihtoehtona meille on tarjottu myös ekopaastoa, eli ympäristöä vähemmän kuormittavan elämäntavan kokeilua. Itse suosittelen kaikkia, joilla vain on siihen mahdollisuutta, kokeilemaan seniorielämää, ”senioripaastoa”. Hidasta siis tahtia, karsi päivästä pois turha television tuijotus tai netissä roikkuminen, katsele ympärillesi, kuuntele, ole myös henkisesti läsnä läheistesi arjessa. Lepää, syö säännöllisesti ja ulkoile, hiljenny. Voit löytää arkeesi aivan uusia voimia.

Maija Ala-Jääski
Toimittaja