Crusell-viikko on tarkoitettu myös paikallisille

0

Yli 30 vuotta soinut Crusell-viikko on helmi Uudenkaupungin tapahtumatarjonnassa. Persoonallinen ja linjakas festivaali lukeutuu myös Suomen musiikkielämän kohokohtiin.

Ensi kesänä konsertit vievät kuulijat matkalle eksoottisiin äänimaisemiin, kun musiikillinen teema on haettu muun muassa Amerikasta, Afrikasta ja Kauko-idästä.

Kansainvälisesti tunnettu tapahtuma tuo kaupunkiin väkeä eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Viime vuonna tapahtumiin osallistui noin 8000 kävijää.
Paikallisen väestön keskuudessa Crusell-viikon ehdoton suosikki on tunnelmallinen ja yhteisöllinen Lyhtyjen yö -tapahtuma. Olisi hienoa, jos muihinkin konsertteihin saataisiin enemmän uusikaupunkilaisia ja vakkasuomalaisia kävijöitä. Klassiseen musiikkiin liittyy paljon turhia ennakkoluuloja: sitä pidetään liian vaikeana tai elitistisenä, vaikka musiikin kuuntelemiseen ei vaadita mitään erityisiä taitoja, riittää kun antautuu sävelten vietäväksi.

Joskus kannattaa lähteä konserttiin, jossa esiintyjän nimi ja musiikki eivät olisi ennestään tuttuja. Palkintona voi olla nautinnollinen elämys.
Säveltäjä-klarinetisti Bernhard Henrik Crusellin mukaan nimetty festivaali on onnistunut vaikeassa yhtälössä: se uudistuu joka vuosi sopivasti, mutta on säilyttänyt alkuperäisen henkensä. Tulevaisuudessa klassista musiikkia voitaisiin tuoda Päivän puhallusten lisäksi entistä enemmän ulos vaikkapa puistoihin, jolloin muidenkin kuin klassisen musiikin harrastajien olisi helppo tulla kuuntelemaan. Kesäiltoina esimerkiksi Myllymäen kaunis ympäristö voisi tarjota upean ympäristön konserttielämykselle.