Kännykkä hiljaiseksi

0

Eija Eskola-Buri Sytyttävää tikkutiistaita! Niin, tänään vietetään todellakin hiljaista viikkoa, jossa jokaiselle päivälle on oma nimityksensä. Palmusunnuntai tunnetaan nykyään virpojista, mutta eilinen malkamaanantai taisi monilla mennä ilman tietoisuutta päivän erityisyydestä.

Tänään tikkutiistaina vanha kansa vuoli sytykkeitä. Kellokeskiviikkona karja sai kellot kaulaan. Kiirastorstai ja pitkäperjantai ovat sentään tuttuja nykyihmisillekin.

Lankalauantaita harva viettää lankoja värjäten, mutta sitäkin useampi saattaa kyllä innostua viettämään pääsiäisen välipäivää vaatteita shoppaillen. Pidempi vapaa innostaa monia avaamaan mökkikauden ja Uudessakaupungissakin on tulevana viikonloppuna paljon kesäukilaisia.

Pääsiäisen viikonpäivät saivat nimensä, kun Suomi eli agraariaikaa. Arki ja pyhä erottuivat silloin tiukasti toisistaan.

Nykyään arki ja pyhä sulautuvat toisiinsa. Lapset harrastavat, pyykkikoneet käyvät ja moni vilkuilee työsähköpostejaan. Äskettäin Uudenkaupungin Sanomien tekstiviesti-palstalla käytiin kiivasta keskustelua siitä, onko oikein huudattaa moottorisahaa ja tehdä klapihommia sunnuntaina.

Toiset haluaisivat hiljentää lepopäivän, osalle sunnuntai on ainoa mahdollisuus hoitaa rästiin jääneitä kotihommia. Pääsiäinen merkitsee useimmille tervetullutta hengähdystaukoa arjesta. Kristillinen sisältökin on vahvasti esillä ainakin mediassa ja isoissa kaupungeissa järjestettävät Via Cruisis-tapahtumat saavat paljon julkisuutta. Helsingin keskustassa pitkäperjantaina järjestettävässä pääsiäisvaelluksessa on monia tunnettuja taiteilijoita kuten Satu Silvo ja Jorma Uotinen.

Uudessakaupungissa seurakunta tarjoaa tällä viikolla runsaasti tapahtumia ja kirkkoon voi mennä hiljentymään päivisinkin. Messuja elävöittää musiikki ja toisena pääsiäispäivänä Kalannin kirkossa voi osallistua jopa afrikkalaiseen gospelmessuun.

Noudattipa perinteitä tai ei pääsiäinen on itsekullekin oivallinen tilaisuus irrottautua arjesta ja tehdä asioita, joihin ei muuten ole aikaa. Hiljainen viikko ei ehkä kuulosta kovinkaan extremeltä, mutta itse asiassa se voi olla juuri sitä. Meille suomalaisille on outoa, että hiljaisuus on maailmalla asia, josta ollaan valmiita jopa maksamaan. Lapin matkailussa hiljaisuus on jo tuotteistettu.

Joillekin hiljentyminen voi tarkoittaa vaeltelua keväisessä luonnossa, toisille taas yhdessäoloa läheisten kanssa. Rohkeimmat voivat kokeilla jopa omatoimista hiljaisuuden retriittiä.

Uhkarohkeat laittavat kännykän äänettömälle, pitävät älypuhelimen hiplaamisessa taukoa ja koskettavat puhelimen näytön sijasta lähimmäisiään.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja