Petollinen kevätaurinko

0
Lämmin alkuvuosi koitui monen siilin vahingoksi.
Lämmin alkuvuosi koitui monen siilin vahingoksi.

Keväisen lämpimät säät yllättivät jo varhain kevättalvella. Sulavat lumet aiheuttavat vesivahinkoja talvipesiin. Epätavallisen lämmin sää voi saada eliöt luulemaan, että on jo aika ryhtyä kevättoimiin. Lämmintä jaksoa seuraava takatalvi voikin koitua tuhoisaksi.
Helmikuun lopulla ihmiset kautta maan soittelivat villieläinhoitoloihin ja eläintarhoihin. He halusivat tietää, mitä tehdä keväthangella harhailevalle siilille. Näiden siilien talvipesälle oli käynyt köpelösti: sulavat lumet ja vesisateet olivat aiheuttaneet siellä tulvan. Läpimärän siilin oli pakko jättää talvipesänsä ja lähteä epätoivoiselle matkalle uutta etsimään. Yöllä kiristyvä pakkanen saattaa koitua tällaisen suojattoman siilin kohtaloksi. Viimeistään sen vie nälkä, sillä hyönteisravinto on talvella vähissä.
Onneksi moni siili kohtasi hyväsydämisen ihmisen, joka auttoi sen kuivaan paikkaan uniaan jatkamaan.

Siili ei ole Suomen luonnon alkuperäislaji, vaan kykenee elämään maassamme vain ihmisen ansiosta. Sen auttajaa tuskin voidaankaan moittia luonnon kiertokulkuun puuttumisesta.
Muillekin koloissa ja pesissä horrostaville eläimille voi käydä samoin. Märän talven uhriksi oli joutua esimerkiksi vaskitsa, joka löytyi kohmeisena hangelta harhailemasta. Apua tarvitsevien matelijoiden ja sammakkoeläinten pelastamiseen erikoistunut Herpille koti -rinki otti sen siipiensä suojaan. Nyt vaskitsa viettää lopputalveaan unessa järvenpääläisen kodin viinikaapissa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 12.3.2015 julkaistusta lehdestä