Etsivä nuorisotyö jalkautuu nuorten pariin

0

Olipa kerran nuori mies, joka päätti keskeyttää ammattikouluopintonsa lopullisesti. Asia harmitti nuorukaista parin vuoden kuluttua, mutta hän ajatteli, että opintojen aloittaminen uudestaan on mahdotonta.

Sitten hän sattui etsivää nuorisotyötä tekevän nuoriso-ohjaajan puheille. Selvisi, että opintojen loppuunsaattaminen ei ole myöhäistä: aikaisemmat suoritukset koulussa eivät olleet hävinneet minnekään, vaan olivat edelleen kirjoissa ja kansissa.

Työharjoittelupaikkakin järjestyi. Seitsemän viikon työharjoittelujakson jälkeen työnantaja palkkasi hänet töihin.

Tämä tarina on tosi. Nuoren tulevaisuus voi olla pienestä kiinni. Tai ei itse asiassa niinkään pienestä, vaan siitä, että löytyy aikuinen, jolle on helppo puhua ja joka on valmis kuuntelemaan.

Etsivästä nuorisotyöstä on saatu hyviä kokemuksia nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia nuorten auttamiseksi, vaan jokaisen nuoren kanssa pitää miettiä  hänen kannaltaan paras tapa selviytyä ongelmista eteenpäin.

Uusikaupunki ja Laitila saivat molemmat Lounais-Suomen aluehallintovirastolta äskettäin 60 000 euroa etsivään nuorisotyöhön. Vakkasuomalaisista kunnista myös Pyhäranta sai avustusta 15 000 euroa.

Asiakkaiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna Uudessakaupungissa 78 nuorta oli palvelun asiakkaina. Toiminnan yhtenä tavoitteena on löytää yhdessä tekemisen ilo. Kaikki nuoret eivät ole sosiaalisia, mutta kukaan ei kuitenkaan selviä tässä elämässä yksin.