Hinku muutti toimintatapoja ja asenteita

0

Viisi kuntaa perusti vuonna 2008 Hinku-hankkeen, jonka tavoitteena oli ilmastopäästöjen vähentäminen. Alussa mukana oli viisi pilottikuntaa –  Uusikaupunki, Kuhmoinen, Mynämäki, Padasjoki ja Parikkala.
Innostus tarttui myöhemmin muihinkin kuntiin. 23 kunnasta kolme on Vakka-Suomessa, Uudenkaupungin ja Mynämäen lisäksi kasvihuonepäästöjen vähentämiseen on sitoutunut Laitila.
Uudessakaupungissa kaupunki on tukenut hanketta paitsi henkisesti myös taloudellisesti. Tänä vuonna määräraha putosi merkittävästi, kun luottamushenkilöt poistivat talousarvioesityksestä 40 000 euroa. Jäljelle jäi 10 000 euroa, joka menee viestintään.

Projektipäällikön ansiosta hanke sai Uudessakaupungissa vakuuttavan alun, mutta jatkossa Hinkuun liittyvät ympäristöasiat jäävät kaupungin, yritysten ja yksityisten omalle vastuulle. Niin kuuluukin, sillä yhtenä hankkeen tavoitteena on muokata asenteita ympäristöystävälliseksi ja saada kuluttajat miettimään energiaratkaisuja uudesta näkökulmasta.

Miten hanke on muuttanut Uuttakaupunkia seitsemässä vuodessa? Konsulttina hankkeessa toiminut Reijo Laine listaa edistysaskeleiksi muun muassa hybridilaivat, energiapihit autot, lämmönvaihtimet, LED-valaisimet ja kalankasvatuksessa ja vihannesviljelyssä toteutetut ratkaisut.

Muutoksiin ei aina tarvita isoja investointeja, vaan ratkaisut löytyvät enemmänkin korvien välistä. Toimintatapojen muuttaminen on usein kiinni enemmän tahdosta kuin rahasta. Uudessakaupungissa ympäristötekoihin voitaisiin kannustaa jatkossa vaikkapa haastekampanjalla: yritykset voisivat jakaa julkisesti omia ideoitaan vaikkapa sähkönkulutuksen tai ruokahävikin vähentämiseksi.