Keväällä 1945 – 70 vuotta sitten

0

Kirjoitan tätä tekstiä Kittilän Levillä. Olen vuodesta 1983 alkaen saanut viettää täällä hiihtolomaa kauniissa keväisessä talvisäässä. Nyt on takana kahdeksan hiihtopäivää ja edessä vielä vajaat kaksi viikkoa.

Olen muutamia kertoja juhlistanut huhtikuun 27. päivää eli kansallista veteraanipäivää hiihtolenkillä Kilpisjärvellä ja aina kolmen valtakunnan rajamerkillä saakka. Näillä hiihdoilla olen saanut nauttia täydellisestä talvisäästä.

Ajatuksissani olen miettinyt tilannetta 70 vuotta sitten. Jos huhtikuussa 1945 on Käsivarressa ollut samanlaiset säät, niin on täysin ymmärrettävää, että vetäytyvillä saksalaisjoukoilla ei ole ollut mitään kiirettä. Poistuivat Suomesta, kun se heille sopi ja vetäytymispäivästä saatiin sitten meille kansallinen veteraanipäivä.

Ensimmäistä kansallista veteraanipäivää juhlistettiin vuonna 1987, jolloin se oli osa Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Lapin sota ja Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27.4.1945. Silloin loputkin Saksan 20. Vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.

Keväällä 1945 tapahtui muutakin. Syksyllä 1944 aloitettu sotavarustuksen hajavarastointi oli saatettu onnistuneesti valmiiksi. Huhti-toukokuun vaihteessa vuonna 1945 Lauri Kumpulainen (s. 1922) oli tavattu Oulussa myymässä ilmeisesti elintarvikekätköstä varastamiaan säilykepurkkeja.

SKDL:n Oulun piirin toimisto toimi Lauri Kumpulaisen apuna ja näin alkoi asekätkentäjuttu purkaantua. Kommunisteilla oli keväällä 1945 vallankaappaussuunnitelmat. Kumpulaisen tapauksen johdosta selvisi, että koko maan kattava aseiden hajavarastointi oli toteutettu. Lauri Kumpulainen teki siten tahtomattaan hyvän teon, sillä kätkentä paljastui juuri parhaaseen aikaan.

Suomi pääsi keväällä 1945 irti sodasta ja asekätkennän paljastuminen pani jäihin Neuvostoliiton suunnitelmat Suomen miehittämisestä. Stalinilla oli silloin kiire selvittää asiat Tshekkoslovakiassa, Unkarissa ja Puolassa. Suomen vuoro tulisi myöhemmin.

Lauri Väättänen
Kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä