Koko kaupungin siivoustalkoot

0

Tähän vuodenaikaan paikallislehden lukijat tekevät ahkerasti luontohavaintoja. Valitettavasti kaikki niistä eivät ole positiivisia. Puistoista, ojanpientareilta ja kaduilta löytyy tavaroita, jotka eivät sinne kuulu. Kevätaurinko paljastaa karusti roskat, lian ja repsottavat paikat asuinympäristössämme.

Jokakeväiset valitukset ja valistuksen sanat eivät näytä tepisivän. Siksi Uudessakaupungissa on päätetty kääriä hihat ja tehdä asioille jotakin. Liikuntavaikuttaja Vesa Salinin ideasta lähtenyt hanke haastaa paikalliset seurat ja yhdistykset koko kaupungin siivoustalkoisiin. Ensimmäinen askel on 9. toukokuuta järjestettävä Siistii! -tapahtuma.

Ajatus on loistava. Siisti kaupunki syntyy yhteisvoimin. Hanke ei keskity ainoastaan yhden tapahtuman ympärille, vaan se huipentuu vuoteen 2017, jolloin Uusikaupunki täyttää 400 vuotta. Jo heti alkuun idea on edennyt myötätuulessa, ja seurat ovat lähteneet innolla mukaan. Jos idea saa vastakaikua kaupunkilaisilta, Uusikaupunki voi markkinoida itseään juhlavuonna Suomen siisteimpänä kuntana.

Hanke tarvitsee onnistuakseen tahtoa, innostusta ja tekijöitä. On helppoa arvostella muita, mutta kynnys lähteä itse keräämään roskia julkisilta paikoilta vaatii enemmän.

Roskien kerääminen on paitsi ympäristöteko myös hyötyliikuntaa ja asennekasvatusta. Kun on päivänkin kerännyt toisten roskia, muistaa huolehtia omat roskansa asianmukaisiin jätepisteisiin.
Hankkeeseen voi lähteä mukaan, jos itsellä ei ole aikaa tai mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin. Oman työpanoksen voi korvata lahjoittamalla sopivaksi katsomansa summan rahaa Siistii! -yhdistykselle, joka ohjaa varat nuorisoseuroille.