Kun sä kuulet kurjen äänen

0
Kurkiaura taivaalla on varma kevään merkki. Kuva: Maija Karala.
Kurkiaura taivaalla on varma kevään merkki. Kuva: Maija Karala.

Kurki on ollut suomalaisille aina maaginen lintu, kevään tuoja. Suuri koko ja raikuva ääni takaavat, ettei kurki jää missään huomaamatta.

Kurjet eivät ehkä käy talvisin sotaa Lintukodossa, kuten ennen vanhaan uskottiin, mutta aikamoiselta seikkailulta ne silti keväällä palaavat. Talven ne viettivät Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa tai Euroopan eteläisimmissä kolkissa. Siellä ne menettävät joksikin aikaa lentokykynsä vuosittaisen sulkasadon vuoksi.

Sulat ja höyhenet ovat kuollutta ainetta kuten ihmisen hiukset ja kynnet. Ne kuluvat käytössä, ja aika-ajoin ne on vaihdettava. Monet linnut vaihtavat sulkapeitteensä vähitellen ja pystyvät lentämään koko ajan, vaikka tavallista kömpelömmin. Toiset pudottavat siipisulkansa kerralla ja ovat viikkojakin maahan sidottuina.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 8.4.2015 julkaistusta lehdestä