Menkää ihmiset metsään

0

Stressaako arki? Väsyttääkö? Ahdistavatko keskeneräiset työt? Tuntuuko, että vuodenajat vaihtuvat ilman, että ehdit pysähtyä luonnon muutoksia ihmettelemään?

Jos vastaat kysymyksiin myöntävästi, ratkaisu ongelmiin saattaa löytyä läheltä: metsä on tutkitusti paikka, joka kohentaa mielialaa. Uudessakaupungissa ja lähiympäristössä luontoa ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, vaikka asuisi keskustassa kerrostalossa.

Tutkija Tytti Pasanen kävi Uudenkaupungin ympäristöyhdistyksen ja Vakka-Suomen kansalaisopiston järjestämässä tilaisuudessa puhumassa luonnossa liikkumisen merkityksestä terveyteen (sivu 8). Suomalaiset ovat olleet metsäkansaa aina, mutta luonnon elvyttävä vaikutus ei ole hävinnyt mihinkään, vaikka elämme erilaisessa maailmassa kuin esivanhempamme.

Ennen metsässä tehtiin töitä, nyt se on enemmän vapaa-ajan virkistyskohde. Metsän ja luonnon antamalle mielenrauhalle on kysyntää erityisesti tänä aikana, kun monet viettävät päivät tietokoneiden äärellä.

Uudessakaupungissa kokeiltiin viime viikolla, miten lähimetsää voisi hyödyntää opetuksessa (US 18.4.). Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin tapahtumassa rohkaistiin opettajia siirtämään opetusta luontoon. Mukana oli 27 opettajaa Uudestakaupungista ja Laitilasta. Joissakin kunnissa päivähoito toimii jo osittain tai jopa kokonaan ulkona vuoden ympäri.

Kevät on nyt parhaimmillaan: lintujen kevätmuuton seuraaminen ja kasvimaailmassa tapahtuvat muutokset tarjoavat ilmaista huvia jokaisena päivänä.