Pyhä sauna, siunattu sauna

0

risto  ”Saunassa viha viilenee, harteilla taakka kevenee, kun arkihuolet ahdistaa, ihmisiksi riisuudutaan.”

Näin kauniisti kuvaili Ismo Alanko suomalaisille niin rakasta saunaa Ismo Alanko Teholla -duon levyllä vuonna 2008. Alanko on joskus sanonut, että lauluille on lopulta vain kaksi aihetta – rakkaus ja kuolema. Lieneekö Sauna-kappaleessa sitten kyse rakkaudesta saunaan?

Niin tai näin, sauna on suurimmalle osalle meistä se paikka, jossa tunteet rauhoittuvat ja arkihuolet helpottavat. Saunassa on mukava käydä yksin, mutta myös porukalla. Univormut ja muotivaatteet jäävät pukuhuoneen penkille, saunassa ollaan kaikki vain ihmisiä.

Muutin reilun vuoden tauon jälkeen asuntoon, josta löytyy sauna. Aivan ensimmäisenä päivänä en pitkään venyneen muuton ja siivouksen takia vielä ehtinyt lauteille, mutta jo toisena päivänä heitin innoissani löylyä kiukaalle. Todennäköisesti alkuinnostuksen jälkeen saunominen jää yhteen kertaan viikossa, mutta ainakin näin alussa täytyy ottaa kaikki ilo irti.

Venäjällä on oma banjansa ja ruotsalaiset kutsuvat sitä bastuksi, mutta muuten suomalainen sana sauna on omaksuttu kieleen lähes kaikkialla. Samoin esimerkiksi Saksassa, jossa vierailin viime kuussa.

Hampurilaisessa hotellissa vuorot olivat ilmaisia, joten pitihän sitä kerrankin käydä saunomassa ulkomailla. Ihmetys oli suuri, kun jotain hyvin oleellista puuttui lämpimästä huoneesta. Nimittäin kiuas oli piilotettu katseilta seinän rakoon.

Todennäköisesti hotellivieraiden olisi pitänyt vain istua ja odottaa ensimmäistä hikipisaraa, mutta me päätimme, että kunnon löylyt pitää saada vaikka väkisin. Vettä kului litratolkulla ja lopulta sauna alkoi tuntua saunalta. Seuraavana löylyihin saapunut saksalaispariskunta joutui kenties hieman kuumempaan pätsiin kuin olivat ajatelleet.

Alanko kuvailee kappaleessaan saunaa pyhäksi ja siunatuksi. Myöhemmin hän vielä toteaa, että ”Jollain henki kirkossa kulkee, toisen pilvi arjesta sulkee, meill’ on sielun puhdistajaksi sauna”. Lähes uskonnollinen kokemus täydentyy, kun Alanko pääsee mökkisaunansa laiturilta veteen.

”En voi olla hiljentymättä, hyiseen mereen heittäytymättä, löylyn jälkeen hymyilemättä, sauna.”

Niin, puulämmitteinen sauna ja meri tai järvi. Se on se täydellinen yhdistelmä, jota ei valitettavasti rivitaloasunnon sähkösaunassa voi saavuttaa, mutta kesää odotellessa sekin kelpaa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja