Vaalien loppukiri alkoi

0

Varsinais-Suomessa on jaossa paikka 17 kansanedustajalle. Asetelmat ovat muuttuneet sitten viime vaalien. Perussuomalaisten valtakunnallinen jytky toi silloin paikan kolmelle perussuomalaiselle. Keskustan kannatus romahti ja puolue joutui tyytymään Varsinais-Suomessa kahteen paikkaan.
Nyt gallupit ennakoivat keskustasta vaalien voittajaa ja gallupeissa kakkossijasta kisaavat SDP, Kokoomus ja Perussuomalaiset.

Nykyisistä edustajista ehdolla ovat kaikki demareiden Heli Paasiota ja Vasemmistoliiton Jyrki Yrttiahoa  lukuunottamatta. Paasio sai viime vaaleissa 13 958 ääntä, mikä oli eniten kaikista varsinaissuomalaisista ehdokkaista. Toiseksi äänimäärissä kiilasi Ritva Kike Elomaa (13 121)  ja kolmanneksi kokoomuksen Petteri Orpo (11 018).

Lopullisen vaalituloksen ratkaisevat äänestäjät, jotka ovat toivottavasti aktiivisesti liikkeellä. Viime vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti ylitti niukasti 70 prosentin rajan. Uudessakaupungissa luku oli tosin 67,3, mutta siinäkin oli hivenen nousua edellisiin vaaleihin.

Erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta arvioi tässä lehdessä, että kampanjat ovat tuoneet tällä kertaa esille puolueista selviä eroja. Nyt ei siis voi perustella vaaleissa nukkumista ainakaan sillä, että on aivan sama ketä äänestää.

Eduskuntavaalit ovat vain kerran neljässä vuodessa, joten sopivan ehdokkaan hakemiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Tietoa on saatavilla mediasta, vaalikoneista ja ehdokkaiden omilta verkkosivuilta. Monia ehdokkaita ehtii tapaamaan vielä henkilökohtaisestikin vaalitilaisuuksissa tämän ja ensi viikon aikana.