Pieni auringonpalvoja

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kevätaurinko on sisiliskolle elinehto.

Luonto
Maija Karala
Näihin aikoihin aurinkoisilla kivensyrjillä ja puunrungoilla paistattelevat vasta heränneet sisiliskot. Ne vaikuttavat usein kummallisen kesyiltä, aivan kuin ne eivät välittäisi ympärillä liikkuvista ihmisistä.

Sisiliskojen käytökselle on järkevä selitys. Vasta heränneille liskoille tärkeintä on saada mahdollisimman paljon lämpöä. Ilman sitä ne eivät jaksa saalistaa eivätkä pärjää pian alkavissa kosiomenoissa. Siksi ne mieluummin ottavat saaliiksi joutumisen riskin kuin vetäytyvät hetkeksikään varjoon.

Liskoihin ei pidä mennä koskemaan, vaikka houkutus on suuri. Luonnonsuojelulakikin kieltää rauhoitetun eläimen tahallisen häiritsemisen. Vielä kohmeisena pakosalle joutuminen on liskolle raskasta, ja se menettää arvokkaita hetkiä auringossa. Sen sijaan liskon lähelle voi varovasti laskea vaikka kastemadon. Usein se ottaa herkun kiitollisena vastaan.

Sisiliskon koko elämä pyörii auringonvalon ympärillä. Vaihtolämpöisenä lisko ei pysty lämmittämään itse itseään, eikä toisaalta pääse eroon liiasta lämmöstä. Kuitenkin sisiliskon ruumiinlämpö on päiväsaikaan varsin tasaiset 30–35 astetta. Tasaisen lämmin lisko voi olla melkein yhtä aktiivisesti liikkeellä kuin tasalämpöiset nisäkkäät ja linnut.

Ruumiinlämpöään lisko hienosäätää hyödyntämällä taitavasti ympäristöään. Se käy vuorotellen auringossa lämmittelemässä ja jälleen varjoissa metsästämässä. Jos päivä on oikein kuuma, se voi vetäytyä maan allekin jäähdyttelemään.

Taitoa Pohjolassa eläminen liskolta vaatiikin. Liskojen ominta aluetta ovat tropiikin paahtavan kuumat aavikot ja ruohomaat. Näin pohjoisessa elää vain muutama hassu laji, ja sisilisko on niistä sitkein sissi. Se on maailman pohjoisimmaksi levinnyt matelija. Ennätyksenhaltijan voi tavata aina Jäämeren rannoilta saakka.

Yksi kikka sisiliskon taskussa on kyky synnyttää poikasia munimisen sijaan. Suomessa olisi sangen vaikeaa löytää munille paikka, jossa olisi tarpeeksi lämmintä poikasten kehittyä. Niinpä liskoemo kantaa niitä sisällään.

Silti sää vaikuttaa sisiliskon raskausaikaan. Hellekesinä alle viisisenttiset poikaset syntyvät jo heinäkuun alussa, hyvin kylminä vuosina ehkä vasta elokuussa.

Ihaile siis paistattelevaa sisiliskoa kohteliaan etäisyyden päästä. Se kirjaimellisesti elää auringonvalosta.

Juttu löytyy myös 16.04.2015 julkaistusta lehdestä