Voittajia ja häviäjiä

0

Eija Eskola-BuriVoittajan on helppo hymyillä, häviäjän on vaikea peitellä pettymystään. Tämä tuli todistetuksi sunnuntain vaalilähetystä katsellessa.

Tunteiden näyttäminen on hyvä asia, jos se on aitoa. Päätöksenteko on ihmisten välistä vuorovaikutusta, ja on pelkästään hyvä, että poliitikoista tulee esille myös inhimillinen puoli.

Eduskunnasta pudonnut Paula Lehtomäki kertoi Helsingin Sanomissa olevansa nyt tavallinen ihminen. Lukijalta meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun: eivätkö poliitikot ole tavallisia ihmisiä? No, jutun edetessä löytyivät perustelut erikoiselle tokaisulle: Lehtomäki tarkoitti, että siirryttyään nyt tavallisten ihmisten joukkoon hänellä ei ole velvollisuutta tilittää tuntojaan ja kertoa julkisuuteen tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Toinen yllätyshäviäjä Kimmo Sasi puolestaan antoi samassa lehdessä liikuttavan lausunnon uudesta elämäntilanteestaan: ”Eniten jään kaipaamaan paikkaa Ben Zyskowiczin vieressä. Istuimme Benin kanssa lähes 30 vuotta vierekkäin. Hän paras kaverini. Hän on ainoa kaverini”.

Pääministeri Juha Sipilällä riittää nyt kavereita. Media on jo ehtinyt ihmetellä, että Sipilä kokoaa hallitustaan piilossa julkisuudelta. Ehkä valtakunnan päälehden otsikoinnissa oli lievää ylireagointia, sillä eihän Sipilä nyt sentään mitään putineita ole tehnyt. Venäjällähän presidenteillä on tapana mennä silloin tällöin hukkaan.

Vaalit ovat ohi, mutta pulinat siis jatkuvat. Nyt spekuloidaan, mikä on hallituksen kokoonpano. Varsinaissuomalaisista edustajista veikkailuissa ovat eniten näkyneet Petteri Orpon ja Annika Saarikon nimet. Kiken (Ritva Elomaa) ja Iken (Ilkka Kanerva) nimiä veikkauksissa on ollut vähemmän. Molemmat olivat puolueensa äänimagneetteja. Ensin mainitulla ei ole kokemusta ministerin hommista, toisella maan pitkäaikaisimpana kansanedustajana sitäkin enemmän.

Jos perussuomalaiset tulevat hallitukseen, toisen polven kansanedustajalla Ritva Kike Elomaalla olisi entisenä ammattiurheilijana edellytyksiä ainakin liikunta-asioista vastaavaksi ministeriksi.

Kansa ei kaipaa tunnintarkkaa raportointia hallitusneuvottelujen etenemisestä. Luulen, että moni äänestäjä kaipaa jo lomaa politiikasta. Kansa on edustajansa valinnut, ja nyt on aika antaa heille työrauha.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja