Hyvä vai huono uutinen?

0

maija Viikolla kerrottiin Suomen ensimmäisestä kuskittomasta bussista, joka tulee liikennöimään tulevana suvena Vantaan asuntomessuilla. Messuvieraat voivat halutessaan siirtyä Kivistön rautatieasemalta messualueelle robottibussin kyydissä. Näiden sähköisten pikkubussien kulkua seurataan messualueella olevasta valvomosta. Kävelyvauhtia liikkuvat kuskittomat bussit on ohjelmoitu pysähtymään, mikäli niiden eteen tulee este.

Toisaalla Suomen Seutuverkot ry:n seminaarissa puhunut tulevaisuustutkija Ilkka Halava muistutti ,että robotisaatio tulee yhä vahvemmin normaaliin elämäämme: kaikki mikä on tehostettavissa robotisaation avulla robotisoitumaan.

– Vuonna 2030 autoilu voi ihmisen ajamana olla kiellettyä, maalaili Halava.

Robottibusseista syntyi heti vilkas nettikeskustelu. Osa katsoi robottien vievän ihmisiltä tarpeelliset työpaikat, osa taas arveli robottiliikenteen mahdollistavan joukkoliikenteen palauttamisen alueille, mistä se kustannussyistä on lopetettu. Ja tähänkin keskusteluun toki yhtyi heitä, jotka riemuitsivat kuskirobottien tulosta vain siksi, että jatkossa ei tarvitse katsella maahanmuuttajia bussikuskeina.

Itse kuuluun niihin ihmisiin, joiden mielestä robotin ja auton yhdistäminen on huono uutinen.

Ajatellaan vaikka bussia. Jos kuskin tilalla on robotti, niin kuka auttaa lastenvaunut sisään, mummon matkalaukun kyytiin, neuvoo turistille tien, poistaa kyydistä humalaisen häirikön? Entä jos bussi joutuu onnettomuuteen. Robotti varmasti kykenee ilmoittamaan oman sijaintinsa hätäkeskukseen ja kertomaan ajoneuvon kokemat vauriot, mutta entä ihmiset. Robotti, mikä kykenisi nopeasti analysoimaan ihmisten vammat ja hoidon tarpeen, ei kyllä bussia ajaisi. Olisi se niin kallis keksintö.

Jokainen maanteillä liikkunut tietää, että liikenteessä sattuu ja tapahtuu. Tiellä voi yhtäkkiä tönöttää sivutieltä eteen pyöräillyt lapsi ja kuljettajan on salamannopeasti tehtävä valinta kahden huonon vaihtoehdon välillä, kun jarrutukseen ei enää ole aikaa. Nämä valinnat ihminen tekee oman moraalinsa mukaisesti. Todennäköisesti jokainen yrittäisi väistää sitä tiellä olevaa lasta, vaikka se tietäisikin oman ajokin päätymistä metsään. Mutta entä robotti? Ei robottiin voida ohjelmoida moraalia ja kuskina sen ensisijainen tehtävä olisi huolehtia kyydissään olevien henkilöiden turvallisuudesta. Joten alle jäisi lapsirukka.
Roboteille löytyy varmasti tarpeellisia käyttökohteita, mutta ei ihmisten korvaajina. Ei ainakaan liikenteessä. Ja sitä paitsi, autolla ajaminen on pääsääntöisesti hauskaa, miksi siis siitä pitäisi luopua.
Arvatkaapa muuten mitä tapahtui, kun kotiin oli jätetty robotti-imuri imuroimaan lattioita ja talon koiralla oli ripuli…

Maija Ala-Jääski
toimittaja