Kaupunkilaissimpukat pulassa

0
 Kuvassa toinen vuollejokisimpukan turvapaikka, Vantaanjoki.
Kuvassa toinen vuollejokisimpukan turvapaikka, Vantaanjoki.

Tuskin Kokemäenjoen simpukat ehtivät pois lehtiotsikoista viimekesäisen nikkelivuodon jälkeen, kun niistä taas kiistellään. Nyt närää herättää joen ruoppaus Porin keskustan kohdalta. Ruoppauksella on jo kiire, mutta kävi ilmi, että uhanalaisia vuollejokisimpukoita elää paikalla tuhatmäärin. Mikä neuvoksi?
Vuollejokisimpukka on uhanalainen sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Tarkalleen se luokitellaan erittäin uhanalaiseksi, eli toiseksi vakavimpaan kategoriaan ennen sukupuuttoa.

Samassa veneessä on muitakin eurooppalaisia virtavesien lajeja. Ihmekös tuo, onhan Euroopan jokia padottu, ruopattu ja saastutettu raskaalla kädellä jo vuosisatoja. Heikossa hapessa ovat esimerkiksi ankerias ja jokihelmisimpukka eli raakku.

Suomessa näillä jokien asukkailla on usein parempi tilanne kuin etelämpänä Euroopassa. Vuollejokisimpukkakin on Saksassa sukupuuton partaalla ja Hollannista kokonaan kadonnut. Norjassa ja Ruotsissakin se on hyvin harvinainen.

Suomessa vuollejokisimpukka tunnetaan kaikkiaan 26 vesistöstä. Yksi elinvoimaisimmista kannoista elää juuri Kokemäenjoessa. Itse asiassa se on maailman suurin tunnettu populaatio viidellä miljoonalla simpukallaan. Se sai kuitenkin pahasti siipeensä, kun peräti viidennes simpukoista kuoli Harjavallan nikkelisulaton vuodon aikaan.

Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 28.5.2015 julkaistusta lehdestä