Koko kaupungin yhteinen juhlavuosi

0

Uusikaupunki on nimestään huolimatta vanha kaupunki. Kahden vuoden kuluttua 2017 se täyttää kunniakkaat 400 vuotta. Kuningas Kustaa II Aadolfin perustama kaupunki on Suomen 12. vanhin.

Syntymäpäiviä on tarkoitus viettää koko vuosi. Kaupungissa on jo aloitettu juhlavuoden tapahtumien suunnittelu, mutta yhdistykset, yritykset, yhteisöt ja asukkaat ehtivät vielä mukaan ideointiin.

Tiistai-iltana järjestetyssä juhlavuoden keskustelutilaisuudessa mukana ei ollut väkeä erityisen paljon, mutta monenlaisia ideoita heitettiin ilmaan.

Tilaisuudessa kävi selväksi, että kaupunki on budjetoinut heikon rahatilanteensa vuoksi erittäin maltillisesti juhlavuoden tapahtumiin. Nyt näyttää siltä, että ainakaan täysipäiväistä koordinaattoria juhlavuodelle ei ole luvassa. 400-vuotisjuhlavuosi on ainutkertainen asia: vastaavanlaisia ei ole luvassa lähitulevaisuudessa. Komeista tasavuosista kannattaa ottaa kaikki ilo irti kaupungin markkinoinnissa. Juhlalogo on tarpeellinen, mutta sen lisäksi tarvitaan tietysti ohjelmallista sisältöä.

Monia hyviä ideoita voidaan toteuttaa pienelläkin budjetilla, jos löytyy tekemisen intoa. 400 tapahtuman järjestäminen on kova tavoite, mutta ei epäilystäkään, etteikö se onnistu, sillä kaupungista löytyy jo nyt paljon tekemisen meininkiä.

Teatterinjohtaja Jari Luolamaa esitti idean Uudenkaupungin teollisesta historiasta kertovastasta näytelmästä. Uusikaupunki tunnetaan autontekijöiden kaupunkina, mutta näytelmiä siitä ei vielä ole tehty.

Parasta olisi, jos vuodesta tulisi erityinen, kaupunkilaisia yhdistävä ja innostava ajanjakso.