Koulutuksesta ei pidä tinkiä

0

Koulut ja oppilaitokset viettävät lukuvuoden päätösjuhliaan tänä vuonna hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. Maan uusi hallitus päätti tällä viikolla 556 miljoonan säästöistä koulutus- ja opetustoimeen. Leikkaukset toteutetaan viiden vuoden aikana.

190 miljoonaa euroa kohdistuu toisen asteen koulutukseen. Tarkoitus on poistaa muun muassa koulutuksen päällekkäisyyksiä, mutta ammattikoulutuksen muuttamista kaksivuotiseksi ei ole vielä kirjattu ohjelmaan. Lukiot näyttävät näillä näkymin säästyvän ainakin isoilta leikkauksilta.

Mitä leikkaukset sitten konkreettisesti merkitsevät koulutuksen osalta? Luvassa on ainakin rakenteellisia uudistuksia, mutta millaisia – siitä ei ole vielä tietoa. Päivähoito-oikeutta rajataan ja peruskoulussa luovutaan perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen myönnettävistä valtionavuista.

Rahaa vähennetään myös kerhotoiminnasta ja oppimisympäristöjen kehittämisestä sekä tasa-arvoisen koulutuksen edistämisestä. Oppisopimukseen aiemmin päätetty lisärahoitus karsitaan. Opintotukia leikataan kokonaisuudessan 150 miljoonaa euroa.

Koulutukseen kohdistuu myös paikallisia säästöpaineita taloudellisesti tiukkoina aikoina. Monet ei-välttämättömät hankinnat jäävät tekemättä. Onneksi monissa kouluissa on aktiivisia vanhempainyhdistyksiä, jotka ovat tarttuneet toimeen. Esimerkiksi Kalannissa aktiiviset vanhemmat ovat hankkineet koululle talviurheilu- ja välituntivälineitä. Ne voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta koulun arjessa niillä on iso merkitys.

Talouskasvu on tärkeä tavoite, mutta toivon mukaan sitä ei tehdä lasten ja nuorten tulevaisuuden kustannuksella.