Liikuntapuistosta lihasvoimaa ja hyvää mieltä

0

Uudessakaupungissa avattiin lauantaina liikuntapuisto, joka palvelee kaikenikäisiä kuntalaisia (sivu 5). Se on oivallinen osoitus siitä, miten hyviä asioita tapahtuu, kun ideat ja tekijät kohtaavat. Aina ei tarvita kaupunkia edes rahoittajaksi.

Fysioterapeutti Laura Tammelan ideaan tarttunut Lions Club Uusikaupunki/Männäinen ryhtyi tuumasta toimeen ja asioita alkoi tapahtua. Yhdistyksen puheejohtaja Heikki Blinnikka sanoi puiston avajaisissa, että jatkoakin saattaa olla luvassa.
Muutama vuosi sitten toteutettu valtakunnallinen tutkimus osoitti, että ihmisen onnellisuus ei riipu niinkään tulo- ja koulutustasosta, vaan liikunnan määrästä. Puistossa lisäbonuksena liikuntaan tulee myös ulkoilu. Raittiissa ilmassa aivot saavat happea ja mieli virkistyy.

Viime aikoina erityistä huomiota on kiinnitetty ikäihmisten liikkumiseen. Kun kroppa vanhenee ja kulkeminen on hankalaa, lenkille lähteminen ei innosta. Liikuntapuistossa lihaskunnon ylläpitämiseen houkuttelevat asianmukaiset laitteet ja toivon mukaan myös seura. Puistossa on laitteita, joissa voi treenata lihaskunnon lisäksi myös tasapainoa. Kunnon ylläpitäminen helpottaa arkea ja mahdollistaa toimintakyvyn säilymisen vuosien karttuessa. Monet seniorit kokoontuvat mielellään kahvikupposen äärellä,  ja jatkossa sen voi tehdä liikuntapuiston kautta.

Kansanedustaja Ritva Kike Elomaa kertoi Uudessakaupungissa lauantaina, että liikkumattomuuden hinta yhteiskunnalle on vuodessa 1–2 miljardia euroa. Se on iso summa, joka voitaisiin käyttää vaikkapa auttaviin käsiin ikäihmisten hoivapalveluissa.