Mitä kaapista löytyy

0

Eija Eskola-Buri Meidän perheen suosikkiruoan nimi on mitä kaapista löytyy. Harvemmin nykyään käytän reseptejä, sillä tarkat mitat ja etukäteen listattu runsas raaka-aineluettelo eivät saa sisäistä kokkiani syttymään. Sen sijaan innostun, kun joku jääkaappiin kurkistettuaan parahtaa, että täällä ei ole mitään syötävää.
Vai ei mitään syötävää, hmmmm…Kuulen päässäni kattiloiden kansien kaltaisen kilahduksen.

Jääkaapin vihannesosastoltahan löytyy piakkoin jo parhaat päivänsä nähneitä porkkanoita. Loistavaa! Ne pitää kuoria, pilkkoa ja keittää ja maustaa vaikkapa kurkumalla ja oliiviöljyllä.
Keskihyllyllä oleva kippo on täynnä aarteita: eilisestä jääneitä keitettyjä perunoita. Ja onhan meillä myös sipulia ja kananmunia.
Paistetut perunat maistuvat aina.  Arki- ja jämäruuan aateeliin kuuluvan pyttipannun voi kokkailla, jos jääkaapin perukoilta löytyy edellä mainittujen aineksien lisäksi vielä pala makkaraa tai kinkkua.

Hedelmäkulhossa köllöttää ylikypsiä banaaneja ja kuivatavaroiden kaapissa on tölkki kookosmaitoa. Niistä syntyy jälkiruuaksi helposti makeita banaanilettuja.

Totuuden nimissä meidänkin huushollissa ruokaa päätyy myös roskiin, mutta silloin kyllä omatunto soimaa. On syytäkin. Sain tällä viikolla sähköpostiini Kuluttajaliiton tiedotteen ensi syyskuussa vietettävästä hävikkiviikosta.

Tiedotteen mukana tullut tietopaketti kertoo havainnollisesti, miten tyhmää on hamstrata ruokaa yli omien tarpeidensa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut on laskenut,  että vuoden aikana hukkaan heitettyjen ruokien hinnalla nelihenkinen perhe voisi käydä kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla.

Ruokahävikki uhkaa muutakin kuin perheiden talouden tasapainoa. Maa- ja metsätalousministeriön tutkimusten mukaan suomalaisissa kotitalouksissa vuosittain roskiin päätyvä ruokajäte vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä.

Itse olen saanut ruokahävikkiä torjuttua käymällä kaupassa vatsa täynnä ja ostamalla kerralla ruokaa useammaksi päiväksi. Mietin jo etukäteen, mitä ruokaa viikolla teen ja vältyn heräteostoksilta.

Kuluttajaliitto on listannut monenlaisia vinkkejä hävikin torjumiseen. Yksi niistä on oivallinen erityisesti hedelmä- ja vihannesosastolla: Poimi hyllystä mukaasi hassunmuotoisia kasviksia ja hedelmiä, jotka meinaavat jäädä hyllylle. Pienissä yksilöissä on enemmän makua ja hassunnäköisistä saat kelpo smoothien.