Otson karkkia Kalannista

0
Puolukkasta on jalostettu myös suomalaiseen puutarhaan sopiva kasvi.
Puolukasta on jalostettu myös suomalaiseen puutarhaan sopiva kasvi.

Tänä keväänä puutarhaliikkeisiin tulleen uutuuskasvin juuret ovat lähellä. Otson Karkki -niminen puolukkalajike on kotoisin Uudenkaupungin Kalannista.

Erityisen Otson Karkista tekevät valtavat marjat. Ne ovat tuplaten tavallista puolukkaa suuremmat. Goljatpuolukat eivät kuitenkaan ole kasvinjalostuksen tuote, vaan Otson karkki löytyi Kalannin metsistä aivan sellaisenaan.

Kasvin löysi mökkeilijä Kalannin Kulmastenmäeltä jo 2000-luvun alkuvuosina. Erityisen makoisa marjapaikka pysyi aluksi vain paikallisten tiedossa. Mutta kun hakkuuaika lähestyi puolukkametsää, huolestui mökkiläinen harvinaisen kasvin säilymisestä. Silloin kuvioon astui MTT eli maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Piikkiön aseman tutkimusmestari Jorma Hellstén kävi hakemassa jättipuolukasta alun vuonna 2010. Siitä alkoi Otson puolukan matka puutarhaliikkeen hyllyyn.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 14.5. 2015 julkaistusta lehdestä