Yrittäjähenkisyys kasvaa koulun penkillä

0

Yrittäjyyden merkitystä Suomen tulevaisuuden kivijalkana korostettiin äskettäin käydyissä vaaleissa yli puoluerajojen. Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset ovat yrittäjähenkisiä, mutta tilastoissa tämä ei silti näy intona perustaa yrityksiä.

Tuoreet paikalliset tilastot kertovat, että kynnys yrityksen perustamiseen on noussut. Alkuvuonna Vakka-Suomen Uusyrityskeskuksen avulla perustettiin kymmenen uutta yritystä (US 7.5.)  Edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna laskua oli 44 prosenttia. Silti yrittäjäksi aikovien määrä on  pysynyt lähes ennallaan.

Talouden taantuma saattaa hillitä lopullista päätöstä yrityksen perustamisesta, mutta mistään huolestuttavasta ilmiöstä ei vielä ole kyse. Yrittäjäksi aikovien määrä on seudulla pysynyt lähes ennallaan, mikä kertoo kiinnostuksesta yrityksen perustamiseen.

Yrittäjyysneuvoja Esa Kerkolan mukaan asiakkaat haluavat käyttää enemmän aikaa päätöksen tekemiseen. Se ei ole huono asia, sillä perusteellinen harkinta, riskien kartoittaminen ja huolellinen suunnittelu ovat yritystoiminnan kannalta parempi aloitus kuin hätäinen liikkeellelähtö. Vuosina 2009–2013 uusyrityskeskusten avulla perustetuista yrityksistä 82,5 prosenttia on edelleen elossa.

Viime aikoina yrittäjyys on alkanut kiinnostaa myös nuoria. Siksi on hienoa, että Uudenkaupungin seudullakin on toteutettu monipuolisesti yrittäjyyskasvatusta esimerkiksi Yrityskylä-toiminnan kautta. Siinä viides- ja kuudesluokkalaiset perustavat yrityksiä ja saavat tekemisen ja leikin kautta tuntumaa muun muassa tiimityöstä, tuotekehityksestä, ostamisesta, myymisestä, asiakaspalvelusta ja taloudenpidosta.