Juhannus hiljentää kaupungin

0

Juhannus hiljentää Uudenkaupungin keskustan muutamaksi päiväksi, kun väki pakenee kaupungista mökeille ja veneilemään. Erityisiä yhteisiä  juhannusperinteitä täällä ei ole, sillä keskikesän juhlaa halutaan viettää useimmiten yksityisesti perheen ja ystävien parissa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannusaattoon tai -pyhään osuu rannikoilla hellettä keskimäärin kerran viidessä vuodessa, ja tuleva juhannus ei näitä tilastoja kaunista. Lämpöä pitää tänä vuonna hakea juhannussaunasta, joka kuuluu sitkeästi suomalaisten juhannuksenvieton perinteisiin.

Tänä vuonna juhannusta vietetään melko aikaisin. Vuoteen 1954 asti juhannuspäivä oli kalenterissa 24 kesäkuuta,  mutta sen jälkeen se on sijoittunut kesäkuun 20. ja 26. päivien väliin sattuvaan lauantaipäivään.

Kesäpäivänseisaus eli vuoden pisin päivä osuu tänä vuonna sunnuntaille. Suomen kesä on lyhyt ja jotkut alkavat manata sen loppumista jo ennen kuin se on ehtinyt edes kunnolla alkaa. Päivien lyhenemistä ei kannata vielä murehtia. Vielä on kesää jäljellä, kuten Mamba-yhtyeen Tero Vaara on legendaarisessa kesäbiisissään kiteyttänyt. Otetaan rennosti, pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme ja nautitaan Suomen suvesta!

Muumipeikon juhannusruno
Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.
Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.
Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.
Tove Jansson