Kotikaupunki turistin silmin

0

Suomen kesä on niin hieno, että täältä ei kannata lähteä silloin minnekään. Näin moni ajattelee, ja samaa voisi sanoa myös Uudestakaupungista. Täällä asuvien ei tarvitse kesällä lähteä kotinurkkia kauemmas kesäisiä elämyksiä hakemaan.

Entäpä jos ihan oikeasti viettäisi päivän tai pari lomastaan kotikaupungin taidenäyttelyihin, nähtävyyksiin ja luontokohteisiin tutustuen? Ei välttämättä hullumpi idea, sillä turistin silmin tuttu kaupunki saattaa näyttäytyä aivan erilaisena.

Juhlavuottaan viettävällä Uudenkaupungin museolla on upeita kohteita keskellä kaupunkia, mutta hyvästä sijainnista huolimatta ne eivät ole tuttuja kaikille paikallisille. Yleisöopastukset avaavat kohteita pintaa syvemmältä ja ne on tarkoitettu myös oman kaupungin asukkaille. Merellisen kaupungin historiaan pääsee kurkistamaan muun muassa Wahlbergin talossa ja entisessä luotsiasemassa. 1900-luvun merimiesperheen arkeen voi tutustua rakennuksessa, joka on yksi Uudenkaupungin vanhimmista asuinrakennuksista.

Taiteen ystäville kaupunki tarjoaa kesäaikaan monenlaista. Näyttelyitä on useammassa paikassa, muun muassa runokulma Galleriassa ja Pakkahuoneella sekä Myllymäen kammarissa, jotka ovat kaikki näkemisen arvoisia paikkoja.

Ainutlaatuisia kohteita valtakunnallisestikin katsottuna ovat myös taiteilija Nokkalan värikäs taidetalo Pilvilinna, taiteilija Alvar Gullichsenin perustama Bonk-museo ja Automuseo. Ne ovat oivia kohteita myös lapsille.

Kotiseutumatkailu on edullista ja ekologista, eikä ollenkaan niin tylsää kuin saattaisi ajatella. Ja kun lähikohteet on koluttu, voi lähteä avartamaan maailmankuvaa naapurikuntiin.
Kotiseutumatkailu on edullista ja ekologista eikä ollenkaan tylsää.