Kylät kiinnostavat asuinpaikkana

0

Uudenkaupungin keskustaan sijoittuvan Merefestin lisäksi  tänään tapahtuu myös haja-asutusalueilla. Valtakunnallisen Avoimet kylät -päivän tempaus järjestetään muun muassa Pyhämaan Pitkäluodon ja Kettelin kylissä sekä Vohdensaaressa ja Pyhärannan Nälkloukassa. Kaikki nämä kylät ovat varsin elinvoimaisia paikkoja ja niissä asuvien mielestä puheet maaseudun autioitumisesta kuulostavat varmasti  oudoilta ja joidenkin mielestä jopa loukkaavilta.

Palveluja keskitetään nykyään keskustoihin ja kasvukeskuksiin, mutta suomalaiseen elämäntapaan kuuluvat myös kyläyhteisöt. Kettelissä järjestettiin torstai-iltana tilaisuus, jossa kerrottiin alueelle suunnitteila olevasta kaavoitushankkeesta.

Ruuhka-Suomessa asuvien mielikuvissa hiljaisia kyliä asuttavat ikäihmiset. Tämä ei pidä paikkaansa ainakaan Uudenkaupungin seudulla. Maaseudun luonto ja väljät asumisolot kiinnostavat etenkin monia lapsiperheitä.

Maaseudulla on paljon vahaa rakennuskantaa, mutta myös uudisrakentaminen houkuttelee. Se edellyttää aktiivista otetta kaavoittamisessa. Omakotitalojen rakentajaksi kaupungin ei kannata ryhtyä – se tuli todistetuksi kalliilla tavalla Tontonmäen hankkeessa.

Kylien kehittämiseen on nykyään tarjolla monenlaisia porkkanoita. Maaseudun kehittämiseen tarkoitettujen Leader-tukia on Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan alueella hyödynnettykin melko mukavasti.  Tänä keväänä tukien hakeminen helpottui uuden verkkopalvelun ansiosta. Sen kautta yhdistykset ja pienet yritykset voivat hakea muun muassa tukea vaikkapa liikuntapaikkojen kunnostamiseen, luontopolun tekemiseen, kylätalon remonttiin tai matkailukohteen perustamiseen.

Maaseudun luonto ja väljät asumisolot kiinnostavat lapsiperheitä.