Lapset ja nuoret vähenevät

0

Väestöennusteet povaavat, että lapset ja nuoret vähenevät Uudessakaupungissa. Uudenkaupungin asukkaiden määrä laskisi lähes tuhannella vuoteen 2029 mennessä. Jos ennusteet pitävät paikkansa, se tietää sitä, että kaupungissamme on lapsimäärän nähden paljon mm. päiväkoteja ja kouluja. Kaupungin keskustan alueella on viisi kunnallista päiväkotia ja alakoulujakin on kolme.

Ylipäätään kaupungilla on runsaasti kiinteistöjä, joiden kunto nyt tutkitaan ja arvioidaan. Päättäjillä on visainen pulma ratkaistavana; mitkä kiinteistöt pidetään kunnossa ja ajanmukaisena. Osa kaupungin kiinteistöistä kaipaa kiihkeästi kunnostusta, mm. Uudenkaupungin yläkoulua ja uimahallia odottavat miljoonien eurojen kunnostukset.

Mihin kiinteistöihin kaupungilla on tulevina vuosina varaa? Mihin kiinteistöihin eri palveluja ja toimintoja olisi taloudellisinta ja järkevintä sijoittaa? Mm. näihin kysymyksiin kuntapäättäjien on etsittävä ratkaisut.

Uudenkaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen eli päiväkotien ja koulujen kiinteistöistä on valmistunut palveluverkkoselvitys. Selvityksessä jätettiin ulkopuolelle Pyhämaan ja Lokalahden alueet. Yksi vastavalmistuneen selvityksen tarjoama vaihtoehto on, että päiväkotien esiopetus siirrettäisiin Uudenkaupungin keskustan alueella kouluihin. Näin päiväkoteihin saataisiin lisää tilaa ja huonokuntoisesta Merilinnun päiväkodista pystyttäisiin luopumaan. Kouluista mm. 5. ja 6. luokkien opetus siirtyisi yhtenäiskouluun.

Kalannissa päiväkotien esiopetus on ollut jo koulun yhteydessä ja kokemukset ovat olleet siellä hyvät. Joten miksi ei myös täällä Uudenkaupungin keskustassa?