On se niin väärin

0

Aurinkokunta ei ole oikeudenmukainen paikka. On säätilan ääri-ilmiöitä, sotia, taloudellista eriarvoisuutta, huonoja tv-ohjelmia, mopoautoja ja naapurin kissoja, naapurin kakaroista puhumattakaan.

Olen ehdottomasti kaikkia edellä mainittuja vastaan ja tunnen suurta ymmärrystä niitä kohtaan, jotka kärsivät jostain edellä mainitusta tai niistä miljoonista muista julkisuuteen tuoduista epäkohdista.

On kuitenkin yksi asia, josta en ole kenenkään huomannut kantavan huolta, vaikka omasta mielestäni kyseessä on suuriin vääryys mitä viime vuosikymmeninä on tapahtunut. Puhun Pluton tapauksesta.

En tarkoita sitä Hessun Pluto-koiraa. On sekin ehkä jossain sarjassa kärsinyt vääryyksistä, mutta ymmärtääkseni kuitenkin voi ihan hyvin edelleen, vaikka ikää jo alkaa olla.

Tarkoitan sitä Plutoa, jonka monet vanhemmat ihmiset tuntevat Merkurius, Venus, Maa -sanalistan viimeisenä jäsenenä eli aurinkoa kiertävien planeettojen luettelosta.

Se suuri vääryys on nimittäin se, että vuonna 2006 Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni päätti, että Pluto ei ole enää planeetta. Käsittämätöntä.

Kieltämättä Pluto on surkean pieni, läpimitaltaan vain noin 2400 kilometriä ja se koostuu kivestä ja jäästä. Ei siis mitenkään houkutteleva paikka, mutta siitä huolimatta tähtitieteen unionin päätös oli täysin väärä ja epäkunnioittava Plutoa kohtaan.

Ensimmäiseksi voisi tietenkin kysyä, mikä oikeus ko. järjestöllä on pudottaa Pluto planeettojen joukosta. Onko sillä menossa joku Idols-kisa, jossa viimeksi jäljelle jäänyt on se planeettojen planeetta, joka saa palkinnoksi puhtaan ilmakehän?

Vaikka Plutolla ei tiettävästi asu ketään, on sillä miljoonia faneja maapallolla. Onko heitä kohtaan oikein, että Pluto tipautetaan arvoasteikossa pykälää alaspäin, lähemmäksi avaruusromua.

Ja miten käy meidän, jotka jo kansakoulussa hiki päässä opettelimme ulkoa planeettojen nimiä? Nyt sieltä puuttuu yksi, juuri se viimeinen johon asti hokemassa pääsy todisti, että asia oli opittu.

Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana kärsinyt paljon erilaisista vaivoista. Pistin ne ensin vanhenemisen piikkiin, mutta kun mietin asiaa tarkemmin, niin ehkä ne ovatkin seurausta siitä henkisestä stressistä, jonka Pluto-tapaus on aiheuttanut.

Eikä tässä vielä kaikki. Pluto ei siis enää ole planeetta, vaan se on plutoidi. Sanokaapa ääneen plutoidi. Hirvittävä sana ja korostaa Pluton alennustilaa. (No joo, ei Plutokaan mikään kaunis sana ole, mutta siihen on vuosien myötä ehtinyt tottua.)

Jääkö tämä tähän? Etsin facebookista ryhmää, jonka tarkoituksena on Pluton aseman palauttaminen, mutta en löytänyt. Sieltä löytyi kyllä ryhmä Pluto Strikes Back, mutta se on joku yhtye. Ehkä ja toivottavasti nimi on enne.

Mutta kenelle tämä asia kuuluu? Voisiko joku tehdä jotain? Vaikka siellä kaupungintalolla. Heti lomien jälkeen, jooko?

Yksi monien puolesta.

Jussi Arola
toimittaja