Päättäjät yksimielisesti sairaalan muutosten takana

0

Uudenkaupungin kaupunginhallitus ja valtuusto on viime aikoina äänestänyt monista asioista, mutta terveyskeskuksen ja sairaanhoitopiirin osastojen yhdistäminen hyväksyttiin viime viikolla täydellisen yksimielisyyden vallitessa ilman ainuttakaan puheenvuoroa. Miksi näin, saattaa moni kuntalainen kysyä.

Tuoreessa muistissa on muun muassa viime vuonna sairaanhoitopiirille luovutettu kansalaisadressi, jossa oli 8000 nimeä oman sairaalan säilyttämisen puolesta. Pelkona oli tuolloin, että sairaanhoito keskitetään kokonaan Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Keskittämistä vastustivat paitsi monet alueen kuntapoliitikot myös kansanedustajat.

Reilussa vuodessa moni asia on muuttunut, mutta moni asia on myös säilynyt ennallaan. Maan hallitus on uusi, mutta sote-uudistus on vielä toteutumatta. Tapahtuupa siinä mitä tahansa, Uudessakaupungissa tiedetään jo nyt, että muutoksia on tulossa. Uudistukset ovat isoja ja ne toteutuvat nopeasti, jo syksyllä.

Sairaalan leikkaustoiminta vähenee muutoksen myötä merkittävästi. Vakka-Suomen sairaalasta tulee kuntouttava lähisairaala ja sen työntekijöistä 23 henkilöä siirtyy osaksi kaupungin organisaatiota. Tosin uudistus vaatiia vielä myös toisen osapuolen, sairaanhoitopiirin, hyväksynnän. Sieltä tuskin vastustusta tulee nyt, kun paikallisesti asia on jo hyväksytty.

Tulevaisuus näyttää, mitä uusi organisaatio merkitsee potilaan kannalta ja merkitseekö kuntouttava lähisairaala samaa kuin tavallista paremmin toimiva terveyskeskus tai jotain muuta. Kokonaisuuden kannalta merkitystä on myös sillä, miten maan hallituksen kaavailema soteremontti vaikuttaa kaupungin terveydenhoidon kustannuksiin.