Resepti- ja terveystiedot tallessa

0

Uusikaupunkilaiset voivat tarkastella omien sähköisten reseptiensä lisäksi nyt myös terveystietojaan Kansallisesta terveysarkistosta eli Kannasta. Uudessakaupungissa terveystiedot siirtyivät kesäkuun alkupuolella sähköiseen terveysarkistoon.

Sähköinen Kanta-palvelut ovat laaja kokonaisuus, joka sisältää reseptien ja potilastietojen lisäksi mm. lääketietokannan. Sinne kirjautuminen ja siellä asioiminen on vaivatonta ja nopeaa.

Reseptin tiedoista käyttäjä näkee, mihin asti resepti on voimassa ja onko siinä vielä lääkettä jäljellä. Käyttäjä voi lisäksi tulostaa yhteenvedon resepteistään. Palvelussa käyttäjä näkee myös, missä terveydenhuollon toimintayksiköissä ja apteekeissa hänen tietoja on katsottu tai käsitelty. Suurin osa terveydenhuollon toimijoista on jo mukana palvelussa, samoin kaikki apteekit toimittavat jo sähköisiä reseptejä.

Omakanta-palvelusta voi tarkastella myös terveystietoja. Terveystiedot näkyvät Omakannassa niin kauan, kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää. Palvelusta käyttäjä näkee myös tiedot siitä, missä terveydenhuollon yksiköissä hänen potilastietojaan on käsitelty.

Sähköinen resepti ja Potilastiedon arkisto mahdollistavat sen, että käyttäjän voi halutessasi antaa tietonsa terveydenhuollon käyttöön koko Suomessa, asioitpa hän sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa. Hän voi antaa suostumuksensa tietojensa käyttöön Omakannassa tai terveydenhuollossa. Suostumus on voimassa toistaiseksi ja halutessasi sen voi perua milloin tahansa.

Koko ajan lisääntyvä sähköinen asiointi nopeuttaa tietojen saantia ja se mahdollistaa myös omien tietojen tarkemman seurannan.