Lomailla voi lähelläkin

0

Taloudellinen alamäki on tehnyt suomalaisista köyhiä ja nuukia. Yhtälö on loistava, sillä se luo toimivat edellytykset mm. lähimatkailulle. Joku voisi melkeinpä sanoa, että jo oli aikakin!

Suomalaiset ovat kokeneet viime vuodet suurta tarvetta laajentaa kokemuspiiriään. Muutamalla satasella on päässyt avartamaan mm. oluttietämystään Keski-Eurooppaan tai vähentämään otsonikerrosta pienille, syrjäisille saarille. Pohjoinen kansa on kokenut olevansa suorastaan pakotettu vierailemaan muinaisissa kalmistoissa ja ostamaan kaiverretun avaimenperän alkuperäiskansalta.

Erilaisissa varausjärjestelmissä vietetty aika on kuin tiimalasi, jossa näkyvät hiljalleen vähenevät elonpäivät. Turvatarkastuksessa hajonneet vyönsoljet leikittelevät kilvan maahan kaatuneen vesipullon pisaroiden kanssa. Naapurin kainalon alta nautittu lihapulla-ateria ja ohi mutkitteleva ikuinen vessajono ovat kruunanneet matkustusmukavuuden lentokoneessa. Määränpäässä jo helpottaa. Ikkunasta näkyy kolme palmua, vatsassa salmonella ja vesijumppaa uima-altaalla joka armias päivä kello 12. Vetäjä on mistäpä muualtakaan kuin Norjasta. Kotiin on kiva tulla. Ei vähiten siksi, että viemäri vetää ja suihkusta tulee jännästi kylmää ja lämmintä vettä ihan sopivassa suhteessa. Mukavaa oli, mutta lepäsitkö?

Kehotan kaikkia lämpimästi tutkimaan mm. Uudenkaupungin matkailun nettisivuja. Lähiseudulla on julmetusti mukavaa ja kiinnostavaa tekemistä. Matkustus on vaivatonta eikä maksa paljon. Myönnän toki, etten lapsena osannut arvostaa esimerkiksi Kalannin huikeaa harmaakivikirkkoa. Ainoa hyvä puoli siinä oli vieressä oleva Annikin kioski, josta sai valita kaikenlaisia irtokarkkeja kymmenellä pennillä. (Terveisiä ikätovereille, jotka varmasti ymmärtävät, että nyt puhutaan viimein asiaa.) En suoranaisesti vaatinut päästä käymään Uudenkaupungin Luotsimuseossa tai jonottanut ensimmäisten joukossa Kauppilan umpipihalle, mutta olin iloinen, että siellä mm. luokkaretkellä käytiin. Sitä paitsi perillä syötiin aina kunnon eväät.

Huolellisesti huvipuistoissa vatkatut lapset ovat tyytyväisiä, mutta sama lopputulos voi tulla monella muullakin tavalla. Lapset eivät välttämättä kaipaa suuria suunnitelmia ja isoja tekemisiä. Varsinkaan, jos niihin ei oikeasti olisi varaa tai ne aiheuttavat vain lisää stressiä. Otetaan siis ihan rauhallisesti lomailun kanssa!

Taina Pärkö-Luotonen
viestintäpäällikkö