Tiukka taloudenpito jatkuu

0

Uusikaupunki jatkaa tiukan talouden tiellä. Viime vuosi oli säästöjen ja lomautusten vuosi ja kaupunki pääsi jo miltei taloudessaan tasapainoon. Kaupungin voimassaolevassa strategiassa on päätetty, että kaupungin talous pitää olla tasapainossa ensi vuonna. Kaupunginhallitus hyväksyi viime tiistaina taloussuunnitelman raamit vuosille 2016-2018.

Koko Suomi säästää tulevina vuosina ja sitä tekee myös Uusikaupunki. Kaupungilla on hyväksytty säästöohjelma. Palvelukeskuksien onkin talousarvioissa pyrittävä esittämään rakenteellisia, toiminnallisia ja tuottavuutta parantavia muutoksia. Talouden raamit seuraaville vuosille on laadittu varovaisesti niin verotuloissa kuin valtionosuuksissa. Verotulojen ei ole arvioitu juurikaan kasvavan ja valtionosuuksien on arveltu hieman vähenevän.

Ensi vuodelle on arvioitu, että kunnallisveron tuotto olisi 53,2 miljoonaa euroa ja kaupungin verotulot yhteensä olisi noin 61,1 miljoonaa euroa. Kaupungin valtionosuudet ensi vuonna olisivat 23,9 miljoonaa euroa eli ne vähenisivät noin puolella miljoonalla tästä vuodesta.

Uudenkaupungin teollisuudella menee kohtuullisesti ja soijajalostamokin on saamassa uuden omistajan. Se tietää, että vuoden pysähdyksissä ollut tuotanto käynnistyy jossain vaiheessa. Se tietää myös uusia työpaikkoja kaupunkiimme ja lisää verotuloja.

Tiukkuus on valitettavasti myös uhka kehitykselle. Onneksi raamit mahdollistavat myös muutaman mittavan investoinnin eli uimahallin ja Viikaisten koulukiinteistön korjaukset. Ne ovat miljoonien eurojen hankkeita, mutta myös panostus tulevaan.