Äärimmäinen ei edistä mitään

0

Olli Immosen (ps) sotajulistus monikulttuurisuutta vastaan on toistaiseksi tämän kesän puiduin aihe. Kansanedustaja kirjoitti Facebook-sivulleen englanninkielisen tekstin, jossa unelmoidaan väkevästä, urheasta maasta, joka päihittää painajaisen nimeltä monikulttuurisuus.

Immosen julistus on retoriikaltaan sotaisa, kansallissosialistinen taistelukutsu. Sen voisi hyvin kuvitella esimerkiksi uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen hihamerkit kireällä julkaisemaksi soopaksi. Sen sijaan se on Suomen toiseksi suurimman puolueen kansanedustajan käsialaa. Immonen poseerasi yhteisvalokuvassa Suomen vastarintaliikkeen jäsenten kanssa viime kuussa.

Suomen Sisun puheenjohtajana toimivan Immosen väkivaltainen päästö on vastenmielinen ja tekee hallaa niin persuille kuin maahanmuuttokeskustelulle. Miten voi syntyä vuoropuhelua, kun tällaiset höpötykset raivostuttavat vastapuolen ja samalla leimaavat maahanmuuttokriittiset rasisteiksi?

Tämä huomattiin tiistaina järjestetyssä Meillä on unelma -mielenosoituksessa, joka keräsi yli 10 000 ihmistä osoittamaan mieltään rasismia vastaan. Tapahtumassa oli puhumassa Perussuomalaiset-lehden päätoimittaja Matias Turkkila. Turkkila sai lavalla niin suuren buuauskonsertin, ettei voinut puhua. Tilanteen pelasti koomikko Ali Jahangiri, joka vaati kovin sanoin yleisöä hiljenemään. Juuri siksi, että dialogia syntyisi.

Äärimmäinen on aina äärimmäinen. Ehkä oivaltavin Immosen kirjoitukseen annettu vastaus oli Noin viikon uutiset -ohjelman juontajan, Jukka Lindströmin, tviitti. Toimittaja ja stand up -koomikko Lindström korvasi Immosen tekstistä sanan ”kansakunta” sanalla ”islamilainen valtio” ja vaihtoi nimen koomiseksi Imam Al-Olliseksi. Muokattu julistus oli kuin suoraan ääri-islamistisen kiihkoilijan kynästä.

Immosen tekstin perusteella voisi päätellä, että ainoa keino käsitellä asiaa on väkivalta, vaikka kirjoitus lienee vertauskuvallinen. Aika pelottavaa on myös se, että teksti julkaistiin 77 ihmistä surmanneen Anders Behring Breivikin iskun vuosipäivänä. Immosen kirjoituksen sisältöä on verrattu Breivikin kirjoittaman manifestin ajatusmaailmaan. Toivottavasti kyseessä on sattuma.

Tällaiset kirjoitukset – tulevat ne miltä taholta tahansa – kiristävät jo valmiiksi pahassa umpisolmussa olevaa keskustelua maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta.

Miten tätä solmua sitten pitäisi lähteä avaamaan? Luomalla sitä vuoropuhelua ja kuuntelemalla toista osapuolta, sanoisin. Meillä on unelma -tapahtuman kaltaisia kokoontumisia, joissa annetaan puheenvuoroja myös toisinajattelijoille, tarvitaan lisää. Sodan julistajat ja kiihkoilijat jääkööt ahtaine ajatuksineen kotiin.

Lauri Rautavuori
Toimittaja