Kyläkauppa turvaa palveluja

0

Kyläkauppa, lähikauppa on usein alueensa asukkaille ja kesäasukkaille paljon muutakin kuin ruokakauppa. Kauppojen valikoimista löytyy peruselintarvikkeiden lisäksi paikallisia tuotteita sekä kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Yhä useammasta pienestä maaseudun myymälästä saa saman katon alta myös esimerkiksi posti-, veikkaus-, apteekki-, kirjasto- ja ravintolapalveluita. Viime lauantaina kyläkauppoja juhlittiin valtakunnallisella kyläkauppapäivällä. Kylän keskipistettä juhlittiin mm. Lokalahdella.

Elinvoimainen kyläkauppa auttaa turvaamaan muidenkin palveluiden säilymistä kylällä, kun asukkaiden ei tarvitse lähteä asiointireissuille suuriin keskuksiin. Viime vuonna pieniä 100–399 neliön myymälöitä oli Suomessa noin 1 460 ja perinteisiä kyläkauppoja 311. Vuonna 2004 kyläkauppoja oli vielä 634 eli noin puolet nykyistä enemmän. Koko yhteiskunnan ja Suomen tasapainoisen alueellisen kehityksen kannalta on tärkeää, että kehityksen suunta saadaan muutettua ja tärkeät kyläkaupat saadaan säilymään.

Kyläkauppa tarjoaa palveluiden lisäksi myös kyläkeskuksen sosiaalinen keskus.

Maaseudun tarpeet ja kyläkauppojen mahdollisuudet voidaan huomioida nykyistä paremmin silloin, kun kunnat etsivät uusia tapoja toteuttaa tehokkaasti juuri oman kunnan tai kylän tarpeisiin mitoitettuja julkisia ja yksityisiä palveluita. Lähikauppa on monelle kuntalaiselle arjen toimivuuden takaaja.