Kylmä kesä karkotti sinilevät silmistä

0

Viileässä kesäsäässä on hyvätkin puolensa. Sinilevää on havaittu viime vuotta huomattavasti vähemmän niin merellä kuin järvissäkin.
Päällisin puolin tilanne Saaristomerellä näyttää hyvältä, mutta mitään äkillistä meren tilan parantumista ei ole tapahtunut. Paikallisia havaintoja leväesiintymistä on tehty tänäkin vuonna.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen tuoreimman tiedotteen mukaan esimerkiksi Lokalahden edustalla Matalan saaren itäpuolella on havaittu runsaasti levää. Vähän levää on ollut myös Kustavin ja Taivassalon merialueen seurantapaikoilla.

Jos tänä vuonna sinilevä on pysynytkin poissa silmistä, ensi vuonna tilanne saattaa olla jo toisenlainen: Itämerellä mitattiin viime vuoden lopussa kaikkien aikojen kolmanneksi suurin koskaan mitattu suolapulssi. Mittaukset on aloitettu vuonna 1880.

Ilmiö on harvinainen ja vaikuttaa merkittävästi Itämeren ekosysteemiin.  Hiljalleen Suomen vesille kulkeutuva suolapulssi saattaa aiheuttaa kotoisille merialueillemme ensi kesäksi jopa viime kesää isommat sinilevälautat.
Veneilijöiden ja mökkiläisten tuoreessa muistissa on viime kesänä Saaristomerellä vellonut leväpuuro, joka avasi niin merenkulkijoiden kuin päättäjienkin silmät ongelman vakavuudesta. Tekemistä riittää: Venäjän miljoonakaupunkien jäteveden puhdistuksessa on vielä rutkasti parantamisen varaa, maatalouden kuormitusta pitää vähentää ja jokainen voi miettiä omia toimiaan ympäristön hyväksi. Yksittäisen ihmisen tekemiset ovat pieniä pisaroita Itämeren suojelussa, mutta eivät merkityksettömiä.