Lähiruokaa parhaimmillaan

0

Sateisesta kesästä huolimatta maa tarjoaa nyt parhaimpiaan. Uudenkaupungin seudulla on runsaasti viljelijöitä, joiden peltojen anneista voi nyt nauttia. On perunaa, sipulia, kurkkua, porkkanaa… ja suomalaisten kesäherkkua mansikkaa.

Vaikka säät oikuttelevat, sysäsi edellisviikonlopun helle mansikan kypsymisen vauhtiin. Parhaillaan satoa poimitaan jo koko Etelä-Suomessa. Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia jonkin verran aiempaa suuremmat. Maan sisäiset erot ovat jopa kolme viikkoa.

Mansikkasatoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 14 -15 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 12,8 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai jopa sitä parempaa mansikkasatoa, tosin tämän viikon säät ratkaisevat paljon.

Mansikkaa viljellään 1100 tilalla yhteensä 3300 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 prosenttia kokonaisalasta.

Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän ruoan alkuperä. Kiinnostus lähiruokaan on lisännyt mansikan myyntiä. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maan, joten kuljetusajat ovat lyhyitä ja mansikat tuoreita. Pakastaminen ja muu säilöminen on tuttua puuhaa lähes kaikille suomalaisille. Moni onkin lisännyt kesälomaohjelmaansa käynnin suoramyynti- tai itsepoimintatilalla, joita löytyy monia myös täällä Vakka-Suomessa.