Superfoodia voi kerätä talkoilla talven varalle

0

Mustikasta ennustettiin alkukesästä keskinkertaista satoa, mutta ainakin Vakka-Suomen metsissä marjoja on tarjolla nyt paikka paikoin jopa ruhtinaallisen runsaasti. Poiminta-aikaa riittää elokuun loppupuolelle asti, joten mitään kiirettä metsään ei ole.

Pelkoa ei ole myöskään siitä, että mustikat metsästä loppuisivat. Marjoja riittää niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin poimijoille. Oman osansa saavat niin kotitaloudet kuin elintarvikealan yrityksetkin.

Enemmän huolen aihetta antaa se tosiasia, että suuri osa marjasadosta jää joka vuosi metsään. Esimerkiksi mustikan ja puolukan sadosta on arvioitu otettavan talteen vain 3–10 prosenttia.

Globaalissa maailmassa arkea on, että thaimaalaiset ammattipoimijat keräävät Suomen metsissä mustikoita, jotka päätyvät muun muassa Japaniin ja Suomessa puolestaan terveystietoiset suosivat ruokavaliossaan Aasiasta tänne tuotuja goji-marjoja. Kummatkin marjat ovat tutkitusti terveellisiä, superfoodieksi luokiteltuja marjoja.

Kotimaisten luonnonmarjojen suosio on viime aikoina onneksi kasvanut, mutta niiden osuutta ruokavaliossa voi lisätä vielä runsaasti. Marjat sisältävät runsaasti muun muassa vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Talven vitamiinivarastot voi toki käydä hakemassa toriltakin, jos metsäretkille ei ole aikaa tai marjastus ei muuten kiinnosta. Yksi vaihtoehto on noudattaa Arktisten Aromien nettisivuilla olevaa vinkkiä: sovi perheenjäsenten, ystävän tai kaveriporukan kanssa, kuka kerää mitkäkin marjalajit ja jakakaa sato tasan kaikkien talkoisiin osallistuneiden kesken.