Vihdoinkin poikkeuslupa

0

Merimetsot ovat puhuttaneet aiheesta Uudessakaupungissa. Linnut valtaavat kaunista saaristoamme, syövät saaliskalaa ja tekevät saaristostamme ulosteiden peittämän harmauden. Merimetsot ovat rauhoitettuja, ja niiden häirintään tai saatika ampumiseen ei juurikaan ole saatu lupia. Nyt näyttää hieman valoisammalta, sillä Uudenkaupungin ja Kustavin kalastusalueet ovat saamassa Ely-keskukselta luvan lintujen häirintään ja ampumiseen. Toki vielä täytyy odottaa valitusaika, joka päättyy elokuussa. Jotkut sanovat, että Suomen luonto kestää merimetsot. Tuntuu, että niin ajattelevat eivät ole nähneet siitä kaameutta, jotka merimetsot saavat aikaiseksi.

Kalastusalueet hakivat kaksivuotista lupaa jo tammikuussa, mutta päätös Ely-keskukselta tuli vasta kesäkuun lopulla. Häirintä tältä keväältä on jo auttamatta ohitse. Lupakäsittelyä onkin syytä nopeuttaa ennen kuin ongelma paisuu kohtuuttomiin mittasuhteisiin.

Nyt lupa oikeuttaa kahdessa vuodessa ampumaan Uudenkaupungin ja Kustavin kalastusalueilla yhteensä 300 lintua, joista 200 voidaan ampua Uudenkaupungin alueella. Se määrä ei juurikaan vähennä merimetsokantaa, mutta ei se ole tarkoituskaan. Tarkoitus on pelästyttää linnut, jotta ne eivät viihdy ammattikalastajien pyydysten lähettyvillä ja syö saaliskalaa.

Häirintälupa oikeuttaa merimetsojen munattomien pesien tuhoamisen. Myös puussa olevat pesät saa tuhota ennen kuin niissä on munia. Ruuhikarien saarilla ja luodoilla sallitaan merimetsojen häiritseminen erilaisin pelottimin. Ja siellä olevat pesät saa hävittää ensi keväänä. Hyvä näin.