Eksoottisia Suomi-elämyksiä

0

Eija-Eskola-BuriVietimme työporukan kanssa merellisen päivän kaljaasi Olgalla. Aurinko paistoi, meri välkehti ja Airisto näytti parhaat puolensa.
Kipparimme, matkailuyrittäjä Kimmo Hotanen, kertoi viettäneensä edeltävät päivät koululaisten kanssa. Kiinasta oli saapunut ryhmä leirikoululaisia Velkualle. Isäntä oli hikoillut t-paidassa elokuun helteissä, vieraat puolestaan kiittelivät raikasta ja sopivan vilpoista kesäkeliä.
Leirikoulun päiväohjelma oli simppeli: mustikoiden poimintaa ja puisten grillikeppien vuolemista. Nuotiolla paistettu makkara maistui kiinalaisnuorista erityisen hyvältä eivätkä nuoret kursailleet makkaroiden määrässä.

Ryhmä oli tiettävästi ensimmäinen Kiinasta Suomeen rantautunut leirikouluryhmä. Porukka ei tullut Suomeen hetken mielijohteesta, vaan asian eteen on tehty töitä vuosia.

Toisin kuin voisi kuvitella esteenä ulkomaalaisten leirikouluyhteistyölle eivät ole niinkään byrokratia tai markkinointi kuin suomalaisten matkailualan edistäjien uskon puute. Näin ainakin yrittäjä asian kokee. Me suomalaiset emme vieläkään tajua, miten mahtavia mahdollisuuksia maamme tarjoaa matkailijoille ympäri vuoden.

Aasian miljoonakaupungeissa eläville monet suomalaiset itsestään selvyydet ovat elämyksiä: puhtaat marjat suoraan metsästä, virkistävä kesäsade, hiljaisuus, grillimakkara, raikas ilma.

Valoisa kesäyö on on käsittämätön ihme keskieurooppalaisille, ja ulkomaalaiset matkailijat nauttivat myös kaamoksesta.

Uudenkaupungin uuteen matkailuohjelmaan on kirjattu tavoite ympärivuotisen matkailun lisäämisestä. Kesäinen Uusikaupunki on jo brändi, mutta miten lisätä kaupungin houkuttelevuutta muina vuodenaikoina? Syyskuun alussa  järjestettävä Vanhat talot -tapahtuma (ennen Pytinkien Paris) on osoitus siitä, että kaupungin olemassaolevia vahvuuksia ja omaleimaista identiteettiä kannattaa hyödyntää jalostamalla ne matkailun käyttöön.

Merellinen Uusikaupunki uinuu talvisin, vaikka se tarjoaisi erinomaiset puitteet talvimatkailun lisäämiseen. Jos kiinalaiset turistit innostuivat onkimisesta Turun saaristossa, he innostuisivat varmaan myös pilkkimisestä Uudessakaupungissa talvella.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että kiinalaisten turismi kasvaa Suomessa kohisten. Lehden haastattelema Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoi, että suosion kasvu johtuu paitsi markkinointiponnistuksista myös Helsinki-Vantaan lentokentän hyvästä sijainnista ja Finnairin Aasian lentoliikenteen vilkastumisesta.

Matkailijoiden antaman palautteen perusteella Uusikaupunki voi olla tyytyväinen. Matkailutoimiston viime vuonna keräämien tietojen mukaan kävijät arvostavat kaupungin merellisyyttä, luontoa, maisemia, ystävällisiä ihmisiä, rauhallisuutta ja siisteyttä. Tällainen palaute on hyvä lähtökohta lähteä kehittämään 400-vuotisjuhlavuoteen valmistautuvan kaupungin matkailua.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja