Kaupunki inspiroi taiteilijoita

0

Tänne on aina mukava tulla! Tällainen iloinen lausahdus kuultiin viime viikolla usein Uudessakaupungissa Crusell-viikolla.
Tapahtuma on onnistunut luomaan ainutlaatuisen hengen ja tunnelman, jonka ansiosta monet taiteilijat ja musiikin ystävät tulevat kaupunkiin yhä uudestaan. Vaihteleva sää ei tänä vuonna juurikaan vaikuttanut Crusell-viikon kävijämääriin, sillä tapahtumista suuri osa järjestetään sisätiloissa. Sade haittasi eniten Lyhtyjen yötä, joka on kuin ihmeen kaupalla saatu viettää useimmiten poutasäässä.

Esiintyjien ja yleisön positiivinen palaute kertoo, että tapahtumalla on vankka paikkansa Suomen musiikkitapahtumien joukossa. Mikään itsestään selvyys tapahtuma ei suinkaan ole: ilman kaupungin, Crusell-seuran, -naisten ja  -valtuuskunnan sekä yritysten tukea ja vapaaehtoisten talkooapua tapahtuma ei olisi nykyisenkaltainen laadukas ja monipuolinen  festivaali.

Tänä vuonna monissa konserteissa kuultiin Uudessakaupungissa nuoruutensa viettäneen säveltäjä Aulis Sallisen teoksia. 80 vuotta keväällä täyttänyt Sallinen asui Uudessakaupungissa 9–19-vuotiaana ja nämä vuodet olivat hänelle tärkeitä.

Keväällä ilmestyneessä muistelmateoksessaan Sallinen kertoo kiinnittäneensä jo pikkupoikana huomiota Crusellin syntymätalossa olevaan muistolaattaan, vaikka ei vielä tuolloin ollutkaan syvemmin tietoinen säveltäjän tuotannosta. Monen Crusell-kävijän tavoin säveltäjämestarikin palaa aina mielellään Uuteenkaupunkiin. Nykyiset uusikaupunkilaiset voivat olla ylpeitä kaupungistaan ja siitä, miten se inspiroi paitsi musiikin myös muiden alojen taiteilijoita.