Lähiruokaa parkkipaikalta

0

Lähiruokaa saa nykyään suoraan tiloilta, kaupoista ja nyt myös parkkipaikoilta. Uudessakaupungissa äskettäin aloittanut REKO-ruokarengas on nopeassa ajassa saanut vajaat 500 jäsentä.

REKO-renkaita on Suomessa jo useita. Idean keksi pohjanmaalainen Thomas Snellman, joka palkittiin tänä vuonna Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Helsingissä. Uudenlainen ruokapiiri yhdistää lähiruuan tuottajat ja kuluttajat. He tapaavat sovittuina iltoina parkkipaikoilla. Yksi myyntitapahtuma kerää satoja asiakkaita. Tilaukset tehdään etukäteen kunkin renkaan omalla Facebook-sivulla.

Uudessakaupungissa jakelu tapahtuu Makuvakan parkkipaikalta. Makuvakka toimii jo ennestään lähiruoan parissa. Syksyllä tiloissa aloittava Pakuso-yhtiö on erikoistunut muun muassa luonnon raaka-aineiden ja kalojen jatkojalostukseen.

Huikean suosion saavuttanut REKO on osoitus siitä, miten näppärästi sosiaalista mediaa voi hyödyntää tällaisessa toiminnassa. Kuluttajat tekevät tilaukset Facebookissa ja tuotteiden toimitus tapahtuu ennalta määrättyinä ajankohtina sovitussa paikassa. Aiemmin ruokapiirien toiminta on vaatinut aktiivisia yhdyshenkilöitä, jotka ovat huolehtineet tilauksista ja olleet yhteydessä tuottajiin.

Toivottavasti tällaiset uudet jakelutavat lisäävät tuottajien innostusta tuoda markkinoille uusia tuotteita. Ainakin yhteydenpito kuluttajiin on suoraa, ja palautteen antaminenkin mutkatonta. Myös ympäri vuorokauden avoinna oleville suoramyyntipisteille on tilausta. Lähiruoalle on kysyntää myös lähikaupoissa, joissa oman seudun vihannesten ja tuotteiden valikoima onkin ilahduttavasti kasvanut viime aikoina.