Lasisiipi on petoksen mestari

0
Haavanlasisiipi on kunnioitusta herättävän näköinen, mutta täysin vaaraton.
Haavanlasisiipi on kunnioitusta herättävän näköinen, mutta täysin vaaraton.

Loppukesän kukkaniityiltä ja metsistä voi löytää monenlaisia ammattihuijareita, jotka teeskentelevät jotain aivan muuta kuin oikeasti ovat. Yksi mestarillisimmista on räikeänvärinen haavanlasisiipi.

Hyönteisen elämä on vaarallista. Pientä eläintä vaanivat kaiken aikaa linnut, hämähäkit ja lukemattomat muut vaarat. Jotkin lajit ovat kehittäneet turvakseen huomaamattoman suojavärin, toiset vikkelät koivet tai siivet pakenemiseen. Eräät ovat myrkyllisiä tai pahanmakuisia. Ne mainostavat syömäkelvottomuuttaan kirkkailla väreillä.

Viimeinen keino on petos. Vaarallisen eläimen, kuten kipeästi pistävän ampiaisen, jäljitteleminen hämää saalistajan jättämään vaarattoman makupalan rauhaan. Konsti on niin toimiva, että Suomenkin luonto kuhisee ampiaisraitaisia eläimiä vailla pistintä.
Edustavan valikoiman erilaisia matkijoita voi tavata näihin aikoihin tienvarsia koristavista kukkivista ohdakkeista ja karhunputkista. On oranssimustia kukkajääriä, pörröisiä kimalaiskuoriaisia ja monenkokoisia raidallisia kukkakärpäsiä.

Vähemmän tunnettuja ovat ampiaisraitaiset perhoset. Suuri ja näyttävä haavanlasisiipi on niistä tavallisimpia, eikä siihen toden totta uskaltaisi koskea, ellei tietäisi sen olevan vaaraton. Perhosella on paksu, räikeän keltamustaraitainen ruumis ja läpikuultavat siivet kuin ampiaisella.
Haavanlasisiipiä voi nyt tavata haapojen ja poppelien lähettyviltä. Ne ovat viettäneet toukkavaiheensa puiden runkojen sisällä, ja ryömivät nyt ulos lyhyelle lentokaudelleen. Tavallisesti kuoriutumisaika osuu heinäkuulle, mutta tänä vuonna myös lasisiivet ovat koleiden säiden ansiosta myöhässä aikataulustaan. / Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 06.08.2015 julkaistusta lehdestä