Mallaswhisky, Skotlannin nestemäinen kulta

0

Skotlantiin kuuluva Hebridien saariryhmä sijaitsee mannermaan luoteispuolella hyisellä Atlantilla. Kaksi sen vähäistä saarta, Islay, jossa on 3 200 asukasta ja kahdeksan tislaamoa, ja sen naapuri Jura, 200 asukasta ja yhdeksän tislaamoa, valmistavat 25 % Skotlannin vuotuisesta mallaswhiskytuotannosta.

Vaikka näiden tislaamojen whiskyt ovat laadukkaita, on niiden menekki hämmästyttävää. Suosio perustuu myös taitavaan mainostukseen. Ykköspalkinto voitaneen antaa vuonna 1949 maailmanlaajuista kuuluisuutta saaneelle elokuvalle ”Whiskyä, whiskyä”, joka kertoo s/s Politician haaksirikosta Hebrideihin kuuluvan Eriskayn saaren rantakivikkoon, ja sen lastina olleen 50 000 whiskylaatikon pelastamisesta lähinnä saarelaisten ”omiin tarpeisiin”.

Viimeisin Hebridien tislaamoille suotu mainos on British Safety Councilin myöntämä turvallisuuspalkinto lastilautta m/v Finlagganille, joka kuljettaa Islaylla ja Juralla tislatut mallaswhiskyt mannermaalle.

Palkinnon julkistamistilaisuudessa Safety Council painotti, että aromikkaat whiskyt vaativat erityisen huolellisen käsittelyn. Finlagganin kapteeni Robertson kertoi median edustajille, kuinka jokainen miehistön jäsen noudattaa mallaswhiskyn huolellisen käsittelyn ohjeistusta, ja kuinka ylpeitä he ovat saamastaan palkinnosta. Kippis tälle maailmalle levinneelle mainokselle!

Old Pulteneu -tislaamo, joka sijaitsee Pentlannissa Wickin kaupungissa lähellä Hebridejä, puolestaan ilmoittaa lahjoittavansa kv. merimieslähetykselle yhden punnan jokaisesta vuoden 2015 aikana myydystä yli 12 vuotta vanhasta Pulteneu Single Malt Scotch whiskypullosta.

Tislaamon ilmoituksen mukaan se merkitsee 30 000 punnan tukea järjestölle, joka pitää huolta 1,5 miljoonasta merenkulkijasta, jotka uhmaavat vaaroja tehdessään töitä merellä. Avun tarve tuli konkreettisesti esille, kun Kyprokselle rekisteröity sementinkuljetusalus Cemfjord haaksirikkoutui 2.1.2015 Pentlannin salmessa Wickin rannikolla, ja sen koko kahdeksanhenkinen miehistö hukkui. Merimieslähetys oli paikalla auttamassa Wickin kaupunkia pelastustöissä ja tukemassa perheitä, jotka olivat menettäneet omaisiaan. Pulteneun lahjoitus julkistettiin samaan aikaan. Se menee oikeaan kohteeseen, vaikka sen julkistamisessa olikin huomioitu kansainvälinen mainosarvo.

Jaakko Varimaa
merikapteeni